Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος φέρνουν οι διεθνείς εξελίξεις με την κατάσταση στο Ισραήλ, αλλά και ο αιφνιδιαστικός φόρος των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα που επέβαλε η Βουλγαρία στο ρωσικό φυσικό αέριο που διακινείται μέσω των εδαφών της.
Ήδη η ΔΕΗ ανοίγει πρώτη τον χορό των αυξήσεων. Για τον μήνα Νοέμβριο ανεβάζει το Γ1/Γ1Ν οικιακό τιμολόγιο σχεδόν κατά 10%. Η ανταγωνιστική χρέωση για τις μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,155 ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο.
Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις στο τέλος του έτους καταργούνται οι οριζόντιες και ότι την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθούν στοχευμένες επιδοτήσεις για τους πολυτέκνους και διεύρυνση της κατηγορίας των ευάλωτων καταναλωτών, για να συμπεριλάβει και καταναλωτές που κάνουν χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση βάσει του εισοδηματικού μοντέλου που χρησιμοποιείται και για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης.
Ο φόρος από τη Βουλγαρία
Με νομοθετική ρύθμιση που ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου το βουλγαρικό Κοινοβούλιο επέβαλε φόρο 10,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο ρωσικό αέριο που εισάγεται στη Βουλγαρία ή μεταφέρεται μέσω της Βουλγαρίας σε άλλες χώρες.
Από αυτό το φόρο η Βουλγαρία αναμένεται να βάλει στα ταμεία της πρόσθετα έσοδα 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.
Ωστόσο αυτό σημαίνει πως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δηλαδή της Ελλάδας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Ρουμανίας και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο για να επιδοτήσουν τους Βούλγαρους καταναλωτές.
Τα 10,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο μεταφράζονται σε 20 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα ρεύματος που παράγεται από φυσικό αέριο, το οποίο στην Ελλάδα αποτελεί το βασικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής.
Η Ελλάδα εισάγει μέσω της Βουλγαρίας 3,5-6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Το επιπλέον κόστος για αυτές τις ποσότητες από την επιβολή του νέου τέλους υπολογίζεται σε ετήσια βάση περίπου στα 360 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές για να επιδοτηθούν οι Βούλγαροι.
Το θέμα αγγίζει και τη χώρα μας, αφού το ποσό που θα επιβαρύνει τους έλληνες καταναλωτές και μάλιστα εν μέσω χειμώνα, μπορεί να φτάσει και τα 360 εκατ. ευρώ.
Η ακατανόητη αυτή βουλγαρική απόφαση εξελίσσεται σε ένα σοβαρότατο ευρωπαϊκό πρόβλημα, την ώρα μάλιστα που συνεχίζει η κρίση στην Ουκρανία και προστίθεται η κρίση στη Μέση Ανατολή.