Λογαριασμοί ρεύματος: Ακριβότερες οι χρεώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες

Λογαριασμοί ρεύματος: Ακριβότερες οι χρεώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες
Παρασκευή, 31/05/2024 - 06:16

Σχεδόν αμετάβλητη στα 96,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα διατηρήθηκε και σήμερα η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού εξανεμίζοντας τις ελπίδες για περιορισμό της αύξησης της μέσης τιμής τον Μάιο σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Η χονδρική τιμή που αποτελεί και μία από τις βασικές συνιστώσες που διαμορφώνουν τις τιμές λιανικές στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος, καθώς και στα κίτρινα, κυμαινόμενα τιμολόγια, έχει κάνει άλμα τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο φέρνοντας έτσι ανατιμήσεις και στη λιανική ρεύματος.

Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς για τον Μάιο ξεπέρασε τα 80 ευρώ όταν τον Απρίλιο ήταν στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας μια αύξηση άνω τoυ 30%. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλο το αυξήμενο κόστος της αγοράς ενέργειας θα μεταφερθεί στις λιανικές τιμές καθώς θεωρείται δεδομένη η διεύρυνση των εκπτώσεων από την πλευρά των προμηθευτών έτσι ώστε οι χρεώσεις στα τιμολόγια Ιουνίου που αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο να μην έχουν μεγάλη ψαλίδα έναντι του Μαίου.

Το γεγονός ότι τα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο θα είναι ακριβότερα παραδέχτηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή. Ωστόσο, όπως είπε, οι χρεώσεις στο ρεύμα παραμένουν στα προ κρίσης επίπεδα.

«Για την ώρα οι πολίτες έχουν δει μόνο μειώσεις και οι μειώσεις αυτές ήταν μεγάλες. Από το φθινόπωρο που η τιμή της μεγαβατώρας ήταν στα 120-130 ευρώ στη χονδρική φτάσαμε τον Απρίλιο στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα» σημείωσε.

Όπως είπε στα επόμενα χρόνια θα υπάρχει εποχικότητα στις τιμές τονίζοντας ότι το καλοκαίρι θα έχουμε υψηλότερες τιμές και την άνοιξη και το φθινόπωρο χαμηλότερες. Σημείωσε δε ότι είναι πολύ πιθανό κάποιοι πάροχοι να απορροφήσουν σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις και πρόσθεσε ότι η αγορά είναι ελεύθερη και οι καταναλωτές πλέον μετά τη θεσμοθέτηση των πράσινων τιμολογίων γνωρίζουν τις τιμές και θα επιλέξουν αναλόγως. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε, οι τιμές κατά μέσο όρο και τον Ιούνιο θα είναι στα προ κρίση επίπεδα.

Την ίδια ώρα μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σχετικά με την Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας στο πρώτο τρίμηνο φέτος διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα €78.04/MWh, σημαντικά μειωμένη κατά 50.3% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2023, που ανήλθε στα €156.93/MWh. Η σημαντική μείωση της τιμής της εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην πτώση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα.

Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς το 2023 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα €119.3/MWh το 2023, σημαντικά μειωμένη κατά 57.3% σε σύγκριση με το 2022, που ανήλθε στα €279.4/MWh. Το 2023, οι τιμές στη γειτονική Βουλγαρία ήταν €103.85/MWh, στη Γαλλία €96.87/MWh, ενώ στη Γερμανία €95.19/MWh. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, το κόστος ήταν €87.1/MWh και €87.1/MWh αντίστοιχα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές DAM, αν και διαμορφώνουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, δεν είναι οι μόνες, καθώς στις τελικές τιμές συμμετέχουν και ποσότητες, των οποίων η προμήθεια γίνεται στην προθεσμιακή αγορά μέσω διμερών συμβολαίων, καθώς και στην αγορά αποκλίσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αγορές αυτές είναι αναπτυγμένες σε διαφορετικό βαθμό στις διάφορες χώρες της Ευρώπης.