«Υπάρχει βασική στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε σχέση με τις τιμές που πληρώνει η δυτική Ευρώπη. Εχουμε μια ενιαία αγορά, έχουμε το target model, αλλά αυτό δεν λειτούργησε τους τελευταίους μήνες» ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοστάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, προαναγγέλλοντας παρέμβαση στην Κομισιόν.
Αναφερόμενος στο νέο καθεστώς στη λιανική αγορά ενέργειας με τα πολύχρωμα τιμολόγια και στην εκτίναξη των τιμών τους τελευταίους μήνες έκανε αναφορά στην πράσινη ενέργεια σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί μόνο μια περιβαλλοντική αναγκαιότητα αλλά και οικονομική αναγκαιότητα. «Η ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο, τον ήλιο και τα νερά είναι φθηνότερη από το εισαγόμενο αέριο ή τον λιγνίτη που είναι πλέον σε αποδρομή. Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο. Για αυτό όταν σβήνουν τα φωτοβολταϊκά παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες μια πολύ απότομη άνοδος της ωριαίας τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία τελικά μεταφράζεται της μεσοσταθμικής χονδρεμπορικής τιμής του μήνα» τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως είπε αποτελεί στρέβλωση το γεγονός ότι για παράδειγμα υπάρχουν ώρες της ημέρας, όπου η οριακή τιμή του συστήματος είναι δέκα φορές ακριβότερη στα Βαλκάνια απ’ ότι στην Αυστρία ή στην Τσεχία. «Κάτι δεν δουλεύει καλά στο ευρωπαϊκό μοντέλο» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι θα αναδείξει το ζήτημα με επιστολή που θα στείλει στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, όπως είπε, δεν αναμένει άμεσες λύσεις στο πρόβλημα που δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά με την παρέμβασή του προσδοκά να αποφευχθούν μελλοντικές στρεβλώσεις.
Οι οποίες όσο υπάρχουν, μέσω της έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών των επιχειρήσεων, οι οποίες όπως είπε δεν κάνουν κάτι παράνομο αλλά αξιοποιούν μια στρέβλωση του συστήματος, θα στηρίζονται τα νοικοκυριά έτσι ώστε οι τιμές να είναι κάτω από τα 15 λεπτά την κιλοβατώρα. Σε ερώτηση για το ενεργειακό κόστος ανέφερε ότι υπάρχει η πρόθεση στήριξης της βιομηχανίας αλλά πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι τα νοικοκυριά. Η εκτίμηση, όπως είπε, είναι ότι αυτή η έξαρση τιμών που παρατηρήθηκε τους τελευταίου μήνες από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο θα αρχίσει σε κάθε περίπτωση να ισορροπεί.
Την εκτίμηση ότι οι τιμές της ενέργειας θα μειωθούν καθώς πέφτει η ζήτηση εξέφρασε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ωστόσο, όπως είπε, η κρίση που ταλαιπώρησε πρόσφατα τη χώρα μας και στάθηκε αφορμή για να επανέρθουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα είναι ενδημική, τόνισε, δηλαδή θα επαναληφθεί κάποια στιγμή όσο δεν βελτιώνονται οι διασυνδέσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα. Επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο μοντέλο της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος προκειμένου να αντιμετωπίζονται ενεργειακές κρίσεις περιφερειακού χαρακτήρα. Κατά τον υπουργό, το τρέχον μοντέλο πρέπει να αλλάξει έτσι ώστε τα έσοδα από την χονδρεμπορική αγορά να χρηματοδοτούν και επενδύσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τα δίκτυα που εν τέλει είναι ο καταλυτικός παράγοντας ώστε να πέσουν οι τιμές - όπως είναι και το μεγάλο ζητούμενο.
Ωστόσο μια τέτοια αλλαγή χρειάζεται διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, προσέθεσε ο υπουργός, ενώ η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ήδη συνεργασίες με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.