Το Κατάρ είναι πολύ πιθανό να φιλοξενήσει τις επικείμενες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να κλείσουν τα εναπομείναντα κενά στις προσπάθειες διάσωσης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.
Το Nour News, που συνδέεται με το κορυφαίο όργανο ασφαλείας του Ιράν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Twitter την Κυριακή ότι η Ντόχα έχει «περισσότερες πιθανότητες» να φιλοξενήσει τις επικείμενες συνομιλίες από ό,τι άλλες χώρες του Κόλπου, δεδομένων των «συνεχιζόμενων προσπαθειών της να επαναλάβει τις συνομιλίες για την άρση των κυρώσεων».
Το Ιράν διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Κατάρ αλλά και το Ομάν σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου, που ακολουθούν μια πιο επικριτική σχέση απέναντι στην Τεχεράνη.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μία ημέρα αφότου το Ιράν και η ΕΕ συμφώνησαν να άρουν το τρίμηνο αδιέξοδο στις πυρηνικές συνομιλίες της Βιέννης, μετά τις συναντήσεις του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στην Τεχεράνη με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν Αλί Σαμκανί.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις μαραθώνιες συναντήσεις, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ ανακοίνωσε ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες σε χώρα του Περσικού Κόλπου, καθώς θα λάβει χώρα με διαφορετική μορφή από τις συνομιλίες της Βιέννης.
Οι επικείμενες συνομιλίες, σημείωσε, θα γίνουν μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, με τη διαμεσολάβηση της ομάδας του στην ΕΕ, λέγοντας ότι οι οικονομικές και πυρηνικές πτυχές της συμφωνίας έχουν καθοριστεί και τώρα όλα εξαντλούνται στις «πολιτικές δυσκολίες» μεταξύ των δύο πλευρών.
«Αλλά ακόμη δεν ξέρω αν και οι δύο θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις αντίστοιχες πολιτικές δυσκολίες», πρόσθεσε.
Οι βασικές διαφωνίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο περιλαμβάνουν την απένταξη από τον κατάλογο των οργανώσεων που συνδέονται με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και τις εγγυήσεις ότι η μελλοντική κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα αποχωρήσει ξανά από τη συμφωνία.
Ο Μπορέλ απέφυγε να διευκρινίσει το όνομα της χώρας υποδοχής ή ακόμη και την ακριβή ημερομηνία των συνομιλιών, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι θα μπορούσε να είναι είτε το Ομάν είτε το Κατάρ, δύο σύμμαχοι της Τεχεράνης.
Συναφώς, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι επισκέφθηκε την Τεχεράνη τον περασμένο μήνα και είχε εκτεταμένες συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, οι οποίες περιλάμβαναν διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο ηγέτης του Κατάρ δήλωσε ότι η χώρα του είχε «πάντα θετική άποψη» για τις συνομιλίες στη Βιέννη και πιστεύει ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη συμφωνίας.
Η επίσκεψη οδήγησε σε εικασίες σχετικά με τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Καταριανού ηγέτη για να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες της Βιέννης και να ξεπαγώσουν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν στο εξωτερικό.
Είναι ενδιαφέρον ότι η επίσκεψή του στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την προσγείωση του αναπληρωτή επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ενρίκε Μόρα στην Τεχεράνη για συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους.
Η ιρανική κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έχει ακόμη προβεί σε επίσημη επιβεβαίωση ότι το Κατάρ θα φιλοξενήσει τις επικείμενες συνομιλίες.