Η απόφαση αυτή της Ρωσίας επανέφερε τους φόβους ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα ανοίξει ξανά σύντομα τον αγωγό επικαλούμενος τεχνικά ζητήματα και έτσι η διακοπή να παραταθεί επ’ αόριστον.
Από πλευράς Μόσχας σημειώνεται ότι η διακοπή είναι ένα τακτικό φαινόμενο, όμως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία πολλοί εκφράζουν φόβο πως πρόκειται για πολιτική επιλογή. Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μίλερ είχε εκφράσει ανησυχίες κάνοντας λόγο για «πολιτική συντήρηση μεγαλύτερης διάρκειας». Τις ανησυχίες του κ. Μίλερ συμμερίζεται και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες κι αυτός με τη σειρά του έχει εκφράσει φόβους για «ολικό αποκλεισμό του Nord Stream I».
Ο συγκεκριμένος αγωγός φυσικού αερίου κάθε χρόνο μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία. Ήδη τον τελευταίο μήνα οι ροές έχουν μειωθεί κατά 40% εξαιτίας – σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά – της μη παράδοσης από τον Καναδά τουρμίνας που έπρεπε να έχει τοποθετηθεί ήδη. Ο Καναδάς είχε επικαλεστεί τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όμως μετά από γερμανική παρέμβαση το πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι οδεύει προς τη λύση του.
Σε ότι αφορά στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια μόνιμη διακοπή φυσικού αερίου ο κ. Μίλερ έχει επισημάνει πως πρώτα θα χτυπηθούν νοικοκυριά, καθώς επίσης και νοσοκομεία, γηροκομεία και, γενικότερα, υγειονομικές και κοινωνικές δομές. «Μπορώ να υποσχεθώ ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο τα νοικοκυριά», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο κ. Μύλερ την περασμένη εβδομάδα. «Μάθαμε από την κρίση του κορωνοϊού ότι δεν πρέπει να δίνουμε υποσχέσεις εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τις τηρήσουμε», είχε προσθέσει.
Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται και αύξηση τιμών στο φυσικό αέριο γι’ αυτό η γερμανική κυβέρνηση αναζητά ήδη έναν δικαιότερο μηχανισμό πληρωμών, ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Τέλος θεωρείται βέβαιο ότι στο σενάριο που επιβεβαιωθεί μια μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση, θα υπάρξει πρόγραμμα περιορισμού της κατανάλωσης. Ενδέχεται ακόμα, όταν έρθει ο χειμώνας, η πρόσβαση σε ζεστό νερό να υφίσταται για συγκεκριμένες ώρες.