Μετά τη δημόσια έκκληση της Γερμανίας και συγκεκριμένα του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ ο Καναδάς τελικά αποφάσισε να επιτρέψει την αποστολή της τουρμπίνας του North Stream 1, η οποία θα επιτρέψει, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, να επανέλθει η κανονικότητα στις ροές φυσικού αερίου. Ο Καναδός υπουργός Φυσικών Πόρων Τζόναθαν Γουίλκινσον σε ανάρτησή του στο twitter το Σάββατο το βράδυ ανάφερε πως ο Καναδάς προτίθεται να «χορηγήσει μια χρονικά περιορισμένη και ανακλητή άδεια στη Siemens Canada» να επιστρέψει την επίμαχη τουρμπίνα στη Γερμανία. Ο Γουίλκινσον είπε ότι η καναδική κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να υποστηρίξει την Ευρώπη προκειμένου να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια, καθώς συνεχίζει να «απομακρύνεται από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο».
Στη δήλωση, ο Καναδός υπουργός σημείωσε ότι η απουσία της απαραίτητης προμήθειας φυσικού αερίου θα επηρεάσει την οικονομία της Γερμανίας και οι Γερμανοί ενδέχεται να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εξήγησε, δε πως ο Καναδάς θα συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Είπε ότι η Οτάβα θα συνεργαστεί με τους ευρωπαίους συμμάχους καθώς συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες για να τερματίσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατόν.
Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα ένα δημόσιο κάλεσμα προς την κυβέρνηση Τριντό, από την πλευρά του αντικαγκελάριου και Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ μέσω συνέντευξής του στο Bloomberg, όπου είχε ζητήσει να τακτοποιηθεί το ζήτημα της νέας τουρμπίνας του North Stream 1 στην Gazprom. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όλο αυτό το διάστημα επικαλούταν αυτή την εκκρεμότητα προκειμένου να στηρίξει την κίνησή του να μειώσει έως και 40% της ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το γερμανικό επιχείρημα προς την καναδική πλευρά ήταν ότι θα αφαιρούσε από τη Ρωσία τη δικαιολογία περιορισμού των ροών. Υπενθυμίζεται πως όταν είχε ανακύψει το ζήτημα η Siemens Energy που είχε αναλάβει την κατασκευή της νέας τουρμπίνας είχε δηλώσει πως αυτή είναι έτοιμη, αλλά δεν την παρέδιδε λόγω δυτικών κυρώσεων προς τη Ρωσία.
Στη συνέντευξή του ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη δύσκολη κατάσταση που είχε περιέλθει η Γερμανία: «Θα είμαι ο πρώτος που θα αγωνιστεί για ένα περαιτέρω ισχυρό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, αλλά οι ισχυρές κυρώσεις σημαίνουν ότι πρέπει να βλάψουν και θα βλάψουν τη Ρωσία και τον Πούτιν περισσότερο από την οικονομία μας. Ως εκ τούτου, ζητώ κατανόηση ότι πρέπει να αφαιρέσουμε αυτή τη δικαιολογία για την τουρμπίνα από τον Πούτιν».
Όπως είναι γνωστό η Γερμανία είναι μία από τη χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον περιορισμό ροών φυσικού αερίου. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν περιγράψει τον ερχόμενο χειμώνα με τα μελανότερα χρώματα, φτάνοντας στο σημείο να συζητούν ακόμα την κατανομή δελτίου ενέργειας προκειμένου να ελέγξουν την κατανάλωση.
«Αν είναι νομικό ζήτημα για τον Καναδά, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν τους ζητώ να το παραδώσουν στη Ρωσία, αλλά να το φέρουν στη Γερμανία»,, σημείωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος. «Με βαριά καρδιά έπρεπε να το ζητήσουμε», ανέφερε.
Όπως μετέδωσε αργότερα το Reuters επικαλούμενο γερμανικές πηγές η καναδική πλευρά γρήγορα φάνηκε διατεθειμένη να δεχτεί την έκκληση του Βερολίνου και να παραδώσει την επίμαχη τουρμπίνα στη Γερμανία και μετά η γερμανική κυβέρνηση να τη παραδώσει στην Gazprom. Η πρώτη αντίδραση από πλευράς Κρεμλίνου ήταν πως σε μια τέτοια περίπτωση θα αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.