Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν οδηγήσει σε μια δραματική αλλαγή στις ρωσικές ενεργειακές ροές, με τους αγοραστές της Μέσης Ανατολής να προσπαθούν να επωφεληθούν από τα φθηνά ρωσικά καύσιμα.
Το Bloomberg αναφέρει ότι το ντίζελ και άλλα προϊόντα καυσίμων που αποφεύγονται από πολλές χώρες της Δύσης κατευθύνονται προς τη Μέση Ανατολή. Η αύξηση των ροών ξεκίνησε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έφτασε τα 155.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Vortexa Ltd. Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές έχουν υποχωρήσει κατά 30% από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
Τα στοιχεία της Vortexa δείχνουν ότι τα περισσότερα από τα προϊόντα που φτάνουν στη Μέση Ανατολή από ρωσικά λιμάνια είναι μαζούτ, ντίζελ/αέριο και πιο πρόσφατα, καύσιμα αεροσκαφών και κηροζίνη.
«Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της Μέσης Ανατολής από τη Ρωσία είναι μαζούτ - ένα υπόλειμμα από τη διαδικασία διύλισης και χρησιμοποιείται συχνά στην παραγωγή ενέργειας και στη ναυτιλία», σημειώνει το Bloomberg.
Περίπου το ένα τρίτο των εισροών προϊόντων καυσίμων πήγε στον τερματικό σταθμό πετρελαίου της Φουτζάιρα για αποθήκευση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι εισαγωγές ρωσικών προϊόντων καυσίμων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016 και θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω λόγω των εμπορικών περιορισμών της Δύσης για να τιμωρηθεί ο πρόεδρος Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο Κοέν Βέσελς, ανώτερος αναλυτής πετρελαϊκών προϊόντων στην Energy Aspects Ltd, δήλωσε ότι οι ρωσικές ροές προς τη Μέση Ανατολή θα είναι προσωρινές και θα μπορούσαν τελικά να επιβραδυνθούν λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με τη ναυτασφάλιση για τα πλοία που εξέρχονται από τα ρωσικά λιμάνια.
Τα στοιχεία της Vortexa δείχνουν ότι οι εισαγωγές του Ιουλίου είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουν τα στοιχεία του Ιουνίου. Ήδη, οι εισροές είναι περίπου 220.000 βαρέλια την ημέρα για την περίοδο 1-11 Ιουλίου.
Εκτός από τη Μέση Ανατολή, το Visual Capitalist παρουσιάζει τις κορυφαίες χώρες που αγόρασαν τις πρώτες 100 ημέρες (24 Φεβρουαρίου έως 4 Ιουνίου) αργό, πετρελαιοειδή, αέριο από αγωγούς, υγροποιημένο φυσικό αέριο και άνθρακα. Η Κίνα ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου στον κόσμο, ενώ ακολουθούν Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία και Τουρκία.
Ο κόσμος εξακολουθεί να είναι απελπισμένος για τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες και οι ροές μετατοπίζονται προς την Ανατολή.
Το γραφείο εμπορευμάτων της JPM σημείωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι εάν η Ρωσία μειώσει τις εξαγωγές ενέργειας, οι τιμές του Brent θα μπορούσαν να κάνουν σημαντικό άλμα και να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη οικονομική αναταραχή.