Η κίνηση αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς η εταιρεία από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υποστηρικτικά στις δυτικές κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης είχε ανακοίνωση την πρόθεσή της να αποσυρθεί εντελώς από το έργο Sakhalin-2, όπου ο leader είναι η Gazprom.
Αναλυτικότερα, σε έκθεσή της η εταιρεία αναφέρει: «Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όλες οι μακροπρόθεσμες αγορές ρωσικού αργού από τρίτους της Shell θα σταματήσουν, εκτός από δύο συμβόλαια με έναν μικρό, ανεξάρτητο Ρώσο παραγωγό».
Είναι το τέλος μιας σκληρής έντασης μεταξύ της εταιρείας και του Κρεμλίνου, που – τυπικά – ξεκίνησε την 1η Ιουλίου οπότε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο τα περιουσιακά στοιχεία της κοινοπραξίας Sakhalin Energy μεταβιβάζονται χωρίς αποζημίωση στο ρωσικό δημόσιο, εωσότου δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία όπου θα μεταβιβαστούν εκ νέου εκεί.
Το Προεδρικό Διάταγμα καλούσε τις συμμετέχουσες εταιρείες στην παλιά κοινοπραξία να εκφράσουν ενδιαφέρον για το εάν θέλουν να παραμείνουν στο έργο κατ’ αναλογία συμμετοχής τους στην Sakhalin Energy.
Η Shell είχε ήδη ανακοινώσει, ωστόσο, ότι αναζητούσε ενδιαφερόμενο για να πουλήσει τις μετοχές της στο έργο, μετά την απόφαση του Ρώσου Προέδρου να εισβάλει στην Ουκρανία. Από τις 28 Φεβρουαρίου, η Shell είχε πει πως όχι μόνο πρόκειται να αποσυρθεί από το συγκεκριμένο έργο, αλλά και απ’ όλα τα έργα στη Ρωσία που συμμετέχει μαζί με ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν την 1η Ιουλίου είχε δώσει διορία ενός μήνα για να εκφραστεί το ενδιαφέρον των εταιρειών εάν επιθυμούν να συνεχίσουν ή όχι.
Εχθές η Shell ανακοίνωσε την απόσυρσή της. Στο έργο η συμμετοχή των εταιρειών είχε μέχρι το τέλος Ιουνίου ως εξής: η Gazprom διατηρούσε το 50% συν μία μετοχή, η Shell το 27,5%, η ιαπωνική Mitsui το 12,5% και η, επίσης ιαπωνική, Mitsubishi το 10%.
«Η Shell αξιολογεί τα δικαιώματά της και εξακολουθεί να εργάζεται για την επίτευξη μιας αποδεκτής συμφωνίας που θα επιτρέπει στη Shell να αποχωρήσει σύμφωνα με όλες τις ισχύουσες νομικές απαιτήσεις και συμφωνίες", ανέφερε εχθές η βρετανική εταιρεία.
Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει συστήσει στις δύο ιαπωνικές εταιρείες να παραμείνουν στο έργο Sakhalin-2 και να μην αποχωρήσουν. Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό υγροποιημένου φυσικού αερίου από το συγκεκριμένο έργο.