Η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας που προκλήθηκε από τον καύσωνα εξαπλώνεται στη νοτιοδυτική Κίνα, κλείνει εργοστάσια και επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, σύμφωνα με το Nikkei Asia. Τα τελευταία νέα από την Κίνα είναι ότι η δημοτική κυβέρνηση της Τσονγκτσίνγκ διέταξε τα εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένων των ιαπωνικών, να αναστείλουν την παραγωγή μέχρι τις 24 Αυγούστου για να εξοικονομήσουν ενέργεια, καθώς η ζήτηση αυξάνεται λόγω της ακραίας ζέστης.
Η Chongqing ακολουθεί τη γειτονική της επαρχία Σιχουάν, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η πτώση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε στο κλείσιμο ορισμένων από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες στον κόσμο, όπως η Toyota Motor Corp. και η Contemporary Amperex Technology Co.
Ο αντιπρόεδρος και ανώτερος πιστωτικός σύμβουλος της Moody's Μπόρις Καν επισήμανε ότι ο καύσωνας θα ενισχύσει μόνο την εξάρτηση της Κίνας από την παραγωγή με καύση άνθρακα.
Στο Τσονγκτσίνγκ, και συγκεκριμένα στην περιοχή Λιαντζγιάνγκ, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατακόρυφα επειδή η ακραία ζέστη οδήγησε σε έξαρση της χρήσης κλιματιστικών. Το Τσονγκτσίνγκ έχει μεγάλη συγκέντρωση εργοστασίων που κατασκευάζουν αυτοκίνητα και υπολογιστές και οι διακοπές λειτουργίας τους για εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
«Προηγουμένως, η κυβέρνηση απαιτούσε από τα εργοστάσια να σταματήσουν την παραγωγή μόνο κατά τη διάρκεια των αιχμών κατανάλωσης, αλλά η περιορισμένη κατάσταση προσφοράς και ζήτησης ενέργειας έχει γίνει τόσο σοβαρή που οι διακοπές κρίθηκαν απαραίτητες», δήλωσε η Nikkie Asia.
Η κρατικής ιδιοκτησίας Chongqing Changan Automobile, η Ford Motor με έδρα τις ΗΠΑ, η BYD Auto και οι ταϊβανέζικοι κατασκευαστές ηλεκτρονικών είναι μερικές εταιρείες στο Τσονγκτσίνγκ.
Και ενώ στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας φουντώνει μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ασχολήθηκε με την κρίσιμη κατάσταση την Πέμπτη. Κάλεσε τις τοπικές αρχές να επιλύσουν τη σοβαρή ξηρασία σε ορισμένες επαρχίες που απειλεί την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη.
Παρά τον καύσωνα και τις διακοπές λειτουργίας των εργοστασίων, ο πρόεδρος Σι δήλωσε επίσης ότι η Κίνα θα ανοίξει την οικονομία της, ακόμη και όταν η παγκοσμιοποίηση γνώρισε αύξηση του προστατευτισμού σε ορισμένα μέρη του κόσμου.
Τα οικονομικά στοιχεία του Ιουλίου είναι πολύ ανησυχητικά, γεγονός που ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της χώρας να μειώσει απροσδόκητα τα βασικά της επιτόκια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αν σε μια ήδη θλιβερή οικονομική προοπτική (χάρη στις πολιτικές μηδενικού κόστους και τον καταρρέοντα τομέα των ακινήτων) προστεθούν μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας και το κλείσιμο εργοστασίων, η ύφεση της Κίνας φαίνεται να βαθαίνει.