Η Διεθνής Ένωση Λιπασμάτων τονίζει πως αφενός, η βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με υψηλότερες τιμές, αφετέρου οι αγρότες ενδέχεται να μειώσουν την παγκόσμια χρήση λιπασμάτων έως και 7% την επόμενη σεζόν, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση από το 2008.
Οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου, έχουν ήδη περιορίσει κατά ένα τέταρτο τα αποθέματα αζωτούχων λιπασμάτων στην Ευρώπη, εκτιμά ο όμιλος CRU. Τώρα, εντείνονται οι ανησυχίες ότι η κρίση θα επιδεινωθεί. Για την Ευρώπη, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη μικρότερη παραγωγή και μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εισαγωγές αμμωνίας.
Στη Βρετανία, ζήτημα με την ενεργειακή επάρκεια αυτόν τον χειμώνα θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τους παραγωγούς, σύμφωνα με αναλυτές. Παράλληλα, ενδεχόμενα μπλακ άουτ θα μπορούσαν να πλήξουν αρκετούς κλάδους, όπως τους γαλακτοπαραγωγούς που χρησιμοποιούν αυτόματες μηχανές και τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας, όπως τα θερμοκήπια. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για τη βιομηχανία τροφίμων, ανέφερε η εφημερίδα The Telegraph.
Η προοπτική διακοπών ρεύματος στο ενεργειακό δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου αυτόν τον χειμώνα υποστηρίχθηκε ως σενάριο από αναλυτές, οι οποίοι επεσήμαναν ότι διακοπές θα μπορούσαν να συμβούν τον Ιανουάριο λόγω των ελλείψεων ενέργειας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών.
Την ίδια ώρα, η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές πως σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου θα δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των καταναλωτών. Το κλειδί για την ετοιμότητα της Γερμανίας αυτόν τον χειμώνα είναι η ποσότητα φυσικού αερίου που μπορεί να αποθηκευτεί. Το περασμένο Σάββατο, η Γερμανία πέτυχε τον στόχο του 75% σε σχέση με την αποθήκευση φυσικού αερίου δύο εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, καθώς τα μέτρα εξοικονόμησης αερίου και οι υψηλές τιμές οδήγησαν σε μειωμένη χρήση.