Οι τράπεζες της Κίνας μείωσαν ένα βασικό επιτόκιο σε μια συμβολική χειρονομία για την αναζωογόνηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε χθες ότι το βασικό επιτόκιο δανείων ενός έτους που προσφέρουν οι τράπεζες μειώθηκε στο 3,65% από 3,7%, ενώ το πενταετές επιτόκιο μειώθηκε στο 4,3% από 4,45%.
Τα στοιχεία καταρτίζονται από την κεντρική τράπεζα αναλύοντας τα επιτόκια που έχουν οριστεί από ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απροσδόκητη μείωση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της Κίνας κατά 10 μονάδες βάσης για τη στήριξη της οικονομίας νωρίτερα αυτό το μήνα.
Αναλυτές δήλωσαν ότι τα χαμηλότερα επιτόκια είναι απίθανο να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για δάνεια, λόγω των καταναλωτών που ανησυχούν για τη μελλοντική αντίδραση του Πεκίνου στην επιδημία του Covid-19.
Οι κινεζικές αρχές έχουν ακολουθήσει αυστηρά μια πολιτική «μηδενικού Covid», η οποία τις έχει δει να επιβάλλουν καθολικά λουκέτα σε ορισμένους από τους κύριους εμπορικούς κόμβους της χώρας.
Το κλείσιμο των επιχειρήσεων και η εντολή προς τα νοικοκυριά να παραμείνουν στο σπίτι τους έχει μειώσει την εμπιστοσύνη, τις δαπάνες και τις επενδύσεις.
Αυτά τα σκληρά μέτρα έχουν πλήξει σκληρά την οικονομία της χώρας. Η Κίνα κατέγραψε την ασθενέστερη ετήσια ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών το δεύτερο τρίμηνο, με την παραγωγή να σημειώνει άλμα μόλις 0,4% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι νομοθέτες έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει τον στόχο τους για ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5%.
Η υποβόσκουσα αδυναμία της κινεζικής οικονομίας έχει πλήξει μια σειρά από δραστηριότητες.
Οι τιμές των ακινήτων διολίσθησαν κατά 0,11% τον τελευταίο μήνα, λόγω των υποψήφιων ιδιοκτητών ακινήτων που απέσυραν τις αγορές τους λόγω των φόβων ότι τα σπίτια δεν θα ολοκληρωθούν για μήνες.
Κινέζοι ιδιοκτήτες σπιτιών σταμάτησαν τον περασμένο μήνα να πληρώνουν τους κατασκευαστές λόγω του ότι τα ακίνητά τους ήταν μερικώς ολοκληρωμένα.
Η αβεβαιότητα σχετικά με το αν οι αγοραστές κατοικιών θα κάνουν πληρωμές έχει επιβαρύνει τις επενδύσεις σε ακίνητα, πνίγοντας τις συνολικές δαπάνες για πάγια περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες έχουν επιβραδυνθεί σε αύξηση 5,7%.
Η ασθενέστερη κινεζική οικονομία προστίθεται στον κατάλογο των αντιξοοτήτων που πλήττουν τις δυτικές χώρες, ιδίως εκείνες με μεγάλους βιομηχανικούς τομείς.
Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πρώτων υλών παγκοσμίως, πράγμα που σημαίνει ότι μια ύφεση θα πλήξει το εισόδημα που εισρέει στις δυτικές χώρες μέσω των πωλήσεων μετάλλων και άλλων πρώτων υλών.