Η πρώτη συμφωνία πραγματοποιήθηκε με την εταιρεία Yara, όπου λειτουργεί στην Ολλανδία εργοστάσιο αμμωνίας και λιπασμάτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Total «από τις αρχές του 2025, 800.000 τόνοι CO2 ετησίως θα δεσμεύονται, θα συμπιέζονται και θα υγροποιούνται στην Ολλανδία και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στο Βόρειο Σέλας για να αποθηκευτούν μόνιμα σε γεωλογικά στρώματα περίπου 2.600 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας στα ανοιχτά του Øygarden, στη Νορβηγία».
Η δέσμευση, η μεταφορά και η αποθήκευση θα γίνεται μέσω του έργου Northern Lights, το οποίο αποτελεί κοινοπραξία ίσων μεριδίων ανάμεσα στην TotalEnergies, την Equinor και τη Shell.
Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα στις εμπορικές συμφωνίες, αλλά και στην εκτεταμένη εφαρμογή των σχετικών τεχνολογιών με στόχο την απαλλαγή της βαριάς βιομηχανίας της Ευρώπης από τον άνθρακα. Σύμφωνα με την Total πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος που θα χαρακτηρίζει τη διεθνή μεταφορά και αποθήκευση CO2 ως ξεχωριστή υπηρεσία, προκειμένου να απαλλαγούν οι ευρωπαϊκές χώρες από τις ανθρακούχες εκπομπές.
«Η ανάπτυξη υπηρεσιών μεταφοράς και αποθήκευσης CO2 είναι ζωτικής σημασίας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας: είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τη Yara ως τον πρώτο εμπορικό εταίρο για το Northern Lights , κάτι που θα βοηθήσει στη στήριξη της στρατηγικής της για την απεξάρτηση από άνθρακα», δήλωσε ο Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies. «Η TotalEnergies στοχεύει να αναπτύξει χωρητικότητα αποθήκευσης CO2 άνω των 10 εκατομμυρίων τόνων ετησίως έως το 2030, τόσο για τις δικές της εγκαταστάσεις όσο και για τους πελάτες της», πρόσθεσε.
Να σημειωθεί ότι το Northern Lights Project αποτελεί το πρώτο έργο για τη δημιουργία μιας διασυνοριακής αλυσίδας αξίας, το Northern Lights, και έχει σχεδιαστεί για να δώσει στις ευρωπαϊκές βιομηχανικές εταιρείες μια λύση για την ασφαλή και μόνιμη αποθήκευση των εκπομπών CO2 υπόγεια. Όπως έχει ανακοινώσει η Total οι εγκαταστάσεις της Φάσης 1 έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε λειτουργία το 2024, με δυνατότητα διαχείρισης 1,5 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως.
Αρκετές βιομηχανίες έχουν δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για αυτές τις υπηρεσίες. Ως συνέχεια αυτού,, σύμφωνα με την Total, θα αναπτυχθεί πρόσθετη χωρητικότητα για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, έως και 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως.