Ο νέος υπουργός Οικονομικών παίρνει πίσω τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, ενώ περιορίζει χρονικά το πρόγραμμα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.
Στόχος των κινήσεων αυτών είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου επικρατεί η αστάθεια, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί η διάρκειά της. Έτσι η Βρετανίδα πρωθυπουργός και ο νέος υπουργός Οικονομικών συμφώνησαν ότι θα ήταν «ανεύθυνο» για την κυβέρνηση να «συνεχίσει να εκθέτει τα δημόσια οικονομικά σε απεριόριστη αστάθεια στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου».
Αναλυτικότερα το προβλεπόμενο σχέδιο σχετικά με την ελάφρυνση του ενεργειακού λογαριασμού θα ισχύσει μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, και όχι για δύο έτη όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.
Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο Τζέρεμι Χαντ το υπουργείο Οικονομικών θα επανεξετάσει το πρόγραμμα υποστήριξης μετά τις 2 Απριλίου του 2023, στη βάση άλλων επιλογών ελάφρυνσης των λογαριασμών ενέργειας.
Συγκεκριμένα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε: “Ο στόχος της επανεξέτασης είναι να σχεδιαστεί μια νέα προσέγγιση που θα κοστίσει στον φορολογούμενο πολύ λιγότερο από ό,τι είχε προγραμματιστεί, ενώ θα εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για όσους έχουν ανάγκη”.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις θα απευθύνεται σε αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο και ότι η νέα προσέγγιση θα δώσει καλύτερα κίνητρα για την ενεργειακή απόδοση.
Από τη δική της πλευρά η πρωθυπουργός Λιζ Τράς ανέφερε πως “ο βρετανικός λαός δικαίως θέλει σταθερότητα” και συμπλήρωσε: “Έχουμε λάβει μέτρα για να χαράξουμε μια νέα πορεία ανάπτυξης που υποστηρίζει και προσφέρει στους ανθρώπους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο”.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Βρετανίδα πρωθυπουργός απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών της, καθώς τα μέτρα υποστήριξης και η φοροελαφρύνσεις προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές, υπό τον φόβο ότι με αυτό το πρόγραμμα η βρετανική οικονομία θα γίνει εντελώς ευάλωτη.
Στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί πλέον μετά τον Απρίλιο να ανακοινώσει μέτρα τα οποία θα ανακουφίζουν τα μεσαία εισοδήματα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα προκαλούν δυσπιστία στις αγορές.
Σημειώνεται ότι στη Βρετανία 7 εκατομμύρια νοικοκυριά βρίσκονται εκτός πρόσβασης στα καύσιμα.
Πάντως μετά τις νέες εξελίξεις παρατηρητές υπογραμμίζουν πως και πάλι δεν βρέθηκε η χρυσή συνταγή.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της National Energy Action Adam Scorer δήλωσε: “Αναζητώντας την εμπιστοσύνη των αγορών, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τεράστια αβεβαιότητα στα νοικοκυριά”. Και κατέληξε λέγοντας: “Όλοι γνωρίζουν γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αλλά υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και να απαντηθούν γρήγορα”.