Το τριήμερο οικονομικό φόρουμ θα ξεκινήσει στις 18 Μαΐου, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, δημόσιων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αξιωματούχοι πρεσβειών, νομοθέτες, επενδυτές και επιχειρηματίες.
Ο Πούτιν περιέγραψε το Φόρουμ του Καζάν ως «μια έγκριτη και δημοφιλής πλατφόρμα για τη διεξαγωγή μεγάλων αντιπροσωπευτικών επιχειρηματικών εκδηλώσεων», τονίζοντας ότι θα βοηθήσει επίσης τη Ρωσία και τις μουσουλμανικές χώρες «να βρουν νέους εταίρους, να προωθήσουν τη γεωργική και βιομηχανική συνεργασία και να δημιουργήσουν νέες αλυσίδες μεταφορών και εφοδιασμού».
«Η Ρωσία έχει παραδοσιακά στενές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα μουσουλμανικά κράτη, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασής μας με τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις αυτές βασίζονται στην εταιρική σχέση, τον σεβασμό της κυριαρχίας και της πολιτισμικής ταυτότητας του άλλου».
«Μας ενώνει η κοινή επιθυμία να δημιουργήσουμε μια πιο δίκαιη πολυπολική παγκόσμια τάξη που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο», είπε.
Το φόρουμ θα φιλοξενήσει επίσης ένα πάνελ στο οποίο εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν την ισλαμική χρηματοδότηση, τη βιομηχανία halal, τη διεθνή συνεργασία, τα logistics, τη βιομηχανία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβέρνηση (ESG), τις τεχνολογίες πληροφορικής, την καινοτομία και τις κυρώσεις, καθώς και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και την ιατρική.
«Ο ισλαμικός κόσμος αναπτύσσεται ενεργά και έχει σημαντικά επιτεύγματα στο εμπόριο, τη χρηματοδότηση, τις καινοτομίες και την εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα. Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε εκτεταμένη επιχειρηματική και πολιτιστική συνεργασία με τις μουσουλμανικές χώρες», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, επισημαίνοντας τη ρωσική μουσουλμανική κοινότητα, η οποία, όπως είπε, «θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επέκταση των διεθνών επαφών».
Η εκδήλωση, η οποία φιλοξένησε πέρυσι περίπου 6.000 αντιπροσώπους από 64 χώρες.