«Η δραστηριότητα στα λιμάνια της Ρωσίας είναι εκπληκτικά υψηλή. Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο όγκος των εμπορευμάτων που εκφορτώνονται στα τρία μεγαλύτερα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων της Ρωσίας, την Αγία Πετρούπολη, το Βλαδιβοστόκ και το Νοβοροσίσκ, προσεγγίζει τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά το ξέσπασμα του πολέμου», έγραψε το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία στη Γερμανία σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αφού εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, απαγορεύοντας τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας που είναι απαραίτητες για τη βιομηχανική παραγωγή και αποκόπτοντας πολλές από τις τράπεζές της από τις δυτικές χρηματοπιστωτικές αγορές.
Πολλοί οικονομολόγοι ανέμεναν μια απότομη συρρίκνωση της ρωσικής οικονομικής δραστηριότητας τώρα που απομονώθηκε από τη Δύση.
Αλλά μετά από μια αρχική απότομη πτώση των εισαγωγών μετά την επιβολή των κυρώσεων, η Ρωσία κατάφερε να αποφύγει τους περιορισμούς και να δημιουργήσει νέες αλυσίδες εφοδιασμού για να αποκτήσει βασική τεχνολογία και άλλα αγαθά.
Η Μόσχα έχει ανακατευθύνει δυτικά αγαθά μέσω τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία και το Καζακστάν, όπως δείχνουν τα στοιχεία, και η οικονομία της Ρωσίας προβλέπεται τώρα να αναπτυχθεί περισσότερο από 2% φέτος.
«Από πού προέρχονται τα εμπορεύματα δεν είναι σαφές από τις κινήσεις των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αλλά η Ρωσία φαίνεται να επανέρχεται στο παγκόσμιο εμπόριο», έγραψε το Ινστιτούτο του Κιέλου.
Η αύξηση των εισαγωγών οφείλεται τόσο στις ανάγκες του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας όσο και στη ζήτηση των πολιτών για καταναλωτικά αγαθά.
Η Ρωσία έχει σπαταλήσει για τον στρατό, προκαλώντας μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς η σχεδόν 19μηνη εισβολή της στην Ουκρανία συνεχίζεται. Οι τεράστιες κυβερνητικές δαπάνες αποτέλεσαν ευλογία για τους Ρώσους εργαζόμενους, οι οποίοι είδαν το εισόδημά τους στα νοικοκυριά τους να εκτοξεύεται, δίνοντάς τους τα οικονομικά μέσα για να αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες ξένων αγαθών.
Αλλά το άλμα στις δαπάνες και τις εισαγωγές έχει πλήξει το ρούβλι, η αξία του οποίου έπεσε κάτω από το ένα αμερικανικό σεντ τον Αύγουστο, καθιστώντας το ρωσικό νόμισμα μία από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών φέτος.
Αυτό οδήγησε επίσης σε εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,2%, αναγκάζοντας τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα τον περασμένο μήνα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 3,5% σε έκτακτη συνεδρίαση.
Τα υψηλότερα επιτόκια δροσίζουν την οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης εισαγωγών, και ενισχύουν το νόμισμα. Το ρούβλι της Ρωσίας έχει ενισχυθεί ελαφρώς μετά την αύξηση των επιτοκίων και τώρα αξίζει 1,02 λεπτά.($0.0102).