Ρωσία: Νεκρός ένας υπεύθυνος του ελεγχόμενου από τη Μόσχα ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ρωσία: Νεκρός ένας υπεύθυνος του ελεγχόμενου από τη Μόσχα ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια
Παρασκευή, 04/10/2024 - 14:47

Ένας αξιωματούχος του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, ο οποίος ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία, σκοτώθηκε σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο χώρες.

Από το Φεβρουάριο του 2022 που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονίας στα κατεχόμενα εδάφη ή και στην ίδια τη Ρωσία με στόχο αξιωματούχους της κατοχής, στρατιωτικούς ή προσωπικότητες που υποστηρίζουν την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR), η έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου στοίχισε σήμερα το πρωί τη ζωή στον Αντρίι Κορότκι, ο οποίος αναφέρεται ως ο «υπεύθυνος για την ασφάλεια» του σταθμού της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη.

Η GUR τον κατηγόρησε ότι «συνεργάσθηκε αυτοβούλως με τους ρώσους εισβολείς» και ότι κατήγγειλε «φιλοουκρανούς» εργαζομένους του σταθμού, συμμετέχοντας έτσι στην «καταπίεση» του προσωπικού από τη δύναμη κατοχής.

Η GUR δημοσιοποίησε μέσω του Ίντερνετ ένα βίντεο κακής ποιότητας στο οποίο εικονίζεται ένα λευκό SUV να κινείται με μικρή ταχύτητα πριν εκραγεί, σκορπίζοντας παντού τριγύρω συντρίμμια.

Οι αρχές του σταθμού της Ζαπορίζια, οι οποίες έχουν δηλώσει πίστη στη Ρωσία, επιβεβαίωσαν ότι ο Κορότκι σκοτώθηκε σε «τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε από το καθεστώς του Κιέβου».

Ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού Γιούρι Τσερνίτσουκ κατήγγειλε μια «ανεύθυνη» επίθεση.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο Κορότκι ήταν επίσης ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Ενεργκοντάρ, της ουκρανικής πόλης που ελέγχεται από τη Ρωσία και στην οποία βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός.