“Οι πολιτικές προστασίας της Φύσης πρέπει να αλλάξουν σε κάθε Χώρα, σε κάθε Ήπειρο και σε ολόκληρο το Πλανήτη.”
Χαιρετισμό απεύθυνε τη Δευτέρα 8 Απριλίου εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, στην 5η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, που διεξάγεται από τις 8 έως τις 12 Απριλίου 2019, στην Costa Navarino, στη Μεσσηνία.
Η Συνδιάσκεψη αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο με τη συγκεκριμένη θεματολογία, συνδιοργανώνεται φέτος από το WWF Ελλάς και τη Διεθνή Επιτροπή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές και πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσία του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό.
Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του Υφ. Περιβάλλοντος, Γ. Δημαρά:
Βρισκόμαστε στην περιοχή του ιστορικού Ναυαρίνου, όπου με τη Ναυμαχία του 1827, καταστράφηκε ο Τούρκικος Στόλος και ελευθερώθηκε η Ελλάδα. Από αυτή την Ιστορική Περιοχή ας βρούμε τους τρόπους και να προτείνουμε μέτρα για να αρχίσει η αντίστροφη πορεία αποκατάστασης των ζημιών που υπέστει η θαλάσσια ζωή.
Πολλά είδη ψαριών και μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Σε πολλά είδη έχουμε μεγάλη μείωση πληθυσμών από ανθρώπινες δραστηριότητες. Δελφίνια, Φυσητήρες, Φώκαινες που βρίσκονται στις περιοχές μας διατρέχουν μεγάλους κινδύνους.
Χαιρετίζω το 5ο Διεθνές Συνέδριο για τις Προστατευόμενες Περιοχές των θαλάσσιων θηλαστικών που γίνεται στη Χώρα μας. Περιμένουμε τα πορίσματα του Συνεδρίου σας για να βελτιώσουμε τα μέτρα και να λάβουμε και νέα μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και ιδιαίτερα των θαλάσσιων θηλαστικών.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει την ανάγκη προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και των θαλάσσιων θηλαστικών.
Πρόσφατα ολοκλήρωσε την αναθεώρηση του εθνικού καταλόγου περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 με την υπ’ αριθμ. 50743/15-12-2017 ΚΥΑ των ΥΠΕΝ – ΥΠΑΑΤ.
Με αυτήν, η θαλάσσια έκταση της χώρας που καλύπτει το δίκτυο Natura 2000 ανέρχεται στο 22,3%, σε σχέση με το 6,12% που ίσχυε μέχρι πρόσφατα (μέχρι το 2017).
Επίσης με το νόμο 4519/2018, όλες οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας βρίσκονται υπό την εποπτεία ενός Φορέα Διαχείρισης,
Αντιλαμβάνεται κανείς την προτεραιότητα που έχει δώσει η σημερινή κυβέρνηση στην προστασία των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.
Επιπλέον προχωράει το έργο των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης για το σύνολο των περιοχών του δικτύου Natura 2000 στη χώρα, προϋπολογισμού 17,5 εκατομμυρίων ευρώ
Ανοίγει ο δρόμος για μία νέα ολοκληρωμένη και αποτελεσματική στρατηγική προσέγγιση αειφορικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και προστασίας της βιοποικιλότητας.
Οι μελέτες αυτές έχουν σκοπό τη προστασία και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας που υπάρχουν στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, τόσο χερσαίων όσο και θαλάσσιων,
Διασφαλίζουν έτσι τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αλλά και την κάλυψη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας.
Το έργο των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και των σχεδίων διαχείρισης σε όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, έρχεται να καλύψει χρόνιες ελλείψεις καθορισμού χρήσεων γης και δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές.
Αποτελεί ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα έργο
Η σημερινή κυβέρνηση, όχι μόνο δεν φοβάται να λάβει καθοριστικές για ζητήματα φύσης αποφάσεις, αλλά τις υλοποιεί κιόλας μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.
Επίσης υπό το πλαίσιο εφαρμογής της θαλάσσιας στρατηγικής, το ΥΠΕΝ / ΕΓΥ έχει υποβάλλει την Έκθεση Αξιολόγησης της κατάστασης των θαλάσσιων υδάτων της χώρας
Αυτή αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο 2008/56/ΕΚ για την Θαλάσσια Στρατηγική και του Ν.3983/2011, με τον οποίο εναρμονίστηκε.
Μετά από τη δημόσια διαβούλευση και την ενεργό συμμετοχή πολιτών και φορέων, θα συμβάλει καθοριστικά στην προστασία της ποιότητας των θαλασσών της χώρας μας με βασικό κριτήριο την αειφορία και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Η οικοσυστημική προσέγγιση, που κρίνεται αναγκαία από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τη διατήρηση της καλής κατάστασης των θαλάσσιων υδάτων, παρακολουθεί τις ανάγκες της παρούσας γενεάς και ενεργεί με γνώμονα το συμφέρον των μελλοντικών.
Η προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της χώρας μας και η διατήρηση της βιοποικιλότητας απαιτείται για τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών, δεδομένου ότι οι θάλασσες της Ελλάδας έχουν ιδιαίτερη κοινωνική και οικονομική αξία μέσα από ποικίλες δραστηριότητες (αλιεία, ιχθυοκαλλιέργεια, τουρισμός κτλ.), αλλά και για την βελτίωση των συνθηκών του περιβάλλοντος της χώρας μας.
Επιπλέον, το ΥΠΕΝ έχει αναλάβει τον καθορισμό των προδιαγραφών και του περιεχομένου των Σχεδίων Δράσης (Σ.Δ.) ειδών και τύπων οικοτόπων, κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 20 του ν. 3937/2011.
Υπό αυτό το πλαίσιο, μεταξύ διαφόρων ειδών, έχουν προκηρυχτεί Σχέδια Δράσης για διάφορα θαλάσσια θηλαστικά (ρινοδέλφινο, φώκια, φώκαινα).
Πρόσφατη πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ σχετικά με την προστασία των Φυσητήρων υλοποιούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η πρωτοβουλία προωθεί τις απαραίτητες διαδικασίες για την υποβολή Τεχνικής Έκθεσης αναφορικά με την ανάγκη προστασίας των φυσητήρων από προσκρούσεις με πλοία στην θαλάσσια περιοχή της ελληνικής τάφρου, μέσω της υιοθέτησης συγκεκριμένων μέτρων.
Τέλος, με τη συμφωνία ACCOBAMS: «Συμφωνία για τη διατήρηση των κητωδών στην Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και την Συγκείμενη Ζώνη του Ατλαντικού» επιχειρείται η μείωση των απειλών κατά των κητοειδών στα ύδατα της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας και η βελτίωση των γνώσεών μας για τα ζώα αυτά. Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη που δεσμεύει τις χώρες των δύο υποπεριφερειών, επιτρέποντάς τους να συνεργαστούν για ένα θέμα γενικού ενδιαφέροντος.
Η κύρωση της Συμφωνίας ACCOBAMS, προωθείται από το ΥΠΕΝ, μέσω σχεδίου νόμου. Το σχέδιο νόμου, βρίσκεται σε κύκλο υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία και πρόκειται άμεσα, να κατατεθεί προς ψήφιση από την Βουλή.
Το Πράσινο Ταμείο που εποπτεύεται από το Υπουργείο χρηματοδοτεί έρευνες για τη Φύση και το θαλάσσιο περιβάλλον.
Κυρίες και Κύριοι, εύχομαι να έχετε καλές συνεδρίες και καλά αποτελέσματα. Εύχομαι επίσης να επιδράσουν οι ενέργειές σας ώστε να αλλάξουν οι πολιτικές προστασίας της Φύσης σε κάθε Χώρα, σε κάθε Ήπειρο και σε ολόκληρο το Πλανήτη. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές των ανθρώπων αλλά και όλων των άλλων έμβιων όντων. Είναι ζήτημα ηθικής ευθύνης απέναντι στο θαύμα της ζωής στον πλανήτη Γη.