LIFE MareNatura: Συμμετοχή στη διαβούλευση για την ΕΠΜ 8γ Νοτίου Αιγαίου – Δωδεκανήσων

LIFE MareNatura: Συμμετοχή στη διαβούλευση για την ΕΠΜ 8γ Νοτίου Αιγαίου – Δωδεκανήσων
Τετάρτη, 23/10/2024 - 12:07

Οι εταίροι του έργου LIFE MareNatura και ο ειδικός συνεργάτης πολιτικής του έργου, The Green Tank, υπέβαλαν τις απόψεις τους στη διαβούλευση επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης 8γ: Περιοχές Natura 2000 των Περιφερειακών Ενοτήτων Νοτίου Αιγαίου – Δωδεκανήσων (μέρους) και συγκεκριμένα των Περιφερειακών Ενοτήτων Καλύμνου (Δήμοι Καλυμνίων, Πάτμου, Λέρου, Λειψών & Αγαθονησίου), Καρπάθου (Δήμοι Καρπάθου & Κάσου), Κω (Δήμοι Κω & Νισύρου), Ρόδου (Δήμοι Ρόδου, Μεγίστης, Τήλου, Σύμης & Χάλκης).

Κρίνοντας θετικό ότι η ΕΠΜ Νοτίου Αιγαίου τέθηκε σε διαβούλευση, οι απόψεις, τα σχόλια και οι προτάσεις που υποβλήθηκαν, ανά κεφάλαιο, αφορούν κυρίως την ανάγκη επέκτασης της περιοχής μελέτης από την παρούσα ή συμπληρωματική ΕΠΜ.

Επιπλέον, τονίζεται η συνδρομή του έργου LIFE MareNatura στους στόχους της ΕΠΜ. To έργο LIFE MareNatura θα εμπλουτίσει τη διαθέσιμη γνώση για προστατευόμενα είδη που απαντώνται στις εκτάσεις που εξετάζει η ΕΠΜ. Εξάλλου, επιστημονικές ομάδες του έργου ήδη βρέθηκαν στην περιοχή κατά τους προηγούμενους μήνες και έχουν συλλέξει πολύτιμα στοιχεία τα οποία μετά την επεξεργασία τους θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την επέκταση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα θα ευθγραμμιστεί με τις νεότερες ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις πολιτικής για τη φύση, όπως ανακοινώθηκε κατά την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference). Οι δεσμεύσεις αφορούν στον χαρακτηρισμό τουλάχιστον του 30-32% των εγχώριων υδάτων της χώρας ως προστατευόμενων και την ανακήρυξη του Εθνικού Πάρκου Αιγαίου.

Μπορείτε να διαβάσετε το σχόλια που υποβλήθηκαν στη διαβούλευση εδώ.