Τις έντεκα δράσεις βάσει των οποίων, οι τοπικές κοινωνίες, μέσω των δήμων, της Περιφέρειας, του ΦΟΔΣΑ και μέσω των πολιτών και των τοπικών φορέων μπορούν να πετύχουν ενεργειακή αυτάρκεια-προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, παρουσίασε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ), Μιχάλης Γεράνης, μιλώντας από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ιστοσελίδα voria.gr, με θέμα «Το ενεργειακό μέλλον της Θεσσαλονίκης».
«Αιρετοί Α' και Β βαθμού, ενωμένοι θα διεκδικήσουμε πόρους με ώριμα έργα για να αναδείξουμε την Περιφερειακή Ενότητα και την πόλη μας σε μια έξυπνη ενεργειακά αυτόνομη πόλη», επισήμανε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι το όραμα του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας είναι η συνεργασία πέντε περιφερειών, που θα εφαρμόσουν σταδιακά πολιτική σχεδόν μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων, περιορίζοντας στο ελάχιστο, αν όχι εξαλείφοντας, την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων.
Όπως είπε ο κ. Γεράνης, για την επίτευξη αυτού του στόχου έχει ήδη ξεκινήσει διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς διαπεριφερειακά που συνδέονται οδικά με την Εγνατία Οδό, ώστε να σχεδιαστεί ένα έργο ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων, ύστερα από σχετική μελέτη βιωσιμότητας που θα εκπονηθεί.
Το σχέδιο, όπως γνωστοποίησε, έχει ήδη κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία ενώ εμπλέκονται πέντε περιφέρειες, αυτές των Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και τμήματος της Θεσσαλίας. "Θέλουμε να συμμετέχει όλη η Βόρεια Ελλάδα, το έχουμε ονομάσει "Εγνατία Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων"», σημείωσε.
Οι 11 δράσεις, όπως τις παρουσίασε ο κ. Γεράνης είναι:
-Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κτηριακές & λοιπές ενεργοβόρες υποδομές των Δήμων, Περιφερειών
-Αναβάθμιση Φωτισμού Οδών -Πλατειών Δήμων και Περιφερειών
-Αντικατάσταση υφιστάμενων ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα σύγχρονης τεχνολογίας με μειωμένης κατανάλωσης και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής φωτιστικά
-Σύνδεση νέων φωτιστικών με έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης
-Επιλογή περιοχών με αστική πυκνότητα για παρεμβάσεις βιοκλιματικού χαρακτήρα όπως νέα ψυχρά υλικά, περισσότερο πράσινο, σκίαστρα κοκ
-Επιλογή πχ Δημοτικών, Περιφερειακών κτιρίων για εγκατάσταση μικρής κλίμακας Φ/Β για ενεργειακό συμψηφισμό.
-Εξέταση της δυνατότητας σύστασης Ενεργειακής Κοινότητας μεταξύ Δήμου και φορέων/κατοίκων της πόλης για δράσεις εξοικονόμησης.
-Ειδικά Προγράμματα Ενημέρωσης και Επιβράβευσης πολιτών για εξοικονόμηση Ενέργειας
-Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από βιοάεριο των ΧΥΤΑ σε μορφή ΑΠΕ όπως γίνεται σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΦΟΔΣΑ
-Παραγωγή Θερμικής Ενέργειας θερμικής ισχύος 3,25 MWαπό βιοαέριο των Μονάδων Κομποστοποίηση καθαρού προδιαλεγμένου οργανικού που εντάσσονται στις 2 μεγάλες -υπο μέλέτη σήμερα- ΜΕΑ Ανατολικού και Δυτικού Τομέα ΠΚΜ -όπως προβλέπονται και στον ισχύον ΠΕΣΔΑ ΚΜ
- Ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας σταδιακά να εφαρμόσει πολιτική σχεδόν μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων, μηδενίζοντας την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων.
Ο κ Γεράνης γνωστοποίησε ότι σε λίγο καιρό δίπλα στους πράσινους και μπλε κάδους, θα τοποθετηθούν και οι καφέ κάδοι. "Το υπόλοιπο της κουζίνας μας και τα πράσινα από τα κλαδέματα θα πηγαίνουν στον καφέ κάδο. Θα γίνεται η διαλογή από τους δήμους, εμείς θα τα επεξεργαζόμαστε και θα παράγουμε ένα καλό λίπασμα, είτε θα καταλήγουν στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων και θα παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για "πολύ σημαντική δράση".
To σχέδιο "Εγνατία Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων" προωθεί ο ΦΟΔΣΑ
Δευτέρα, 10/02/2020 - 10:56