Ο ιδιωτικός τομέας αποδείχθηκε ανεπαρκής να αντιμετωπίσει τέτοιου επιπέδου κρίσεις, κάτι που είχε φανεί και στην οικονομική κρίση του 2008», σημειώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο libre.gr.
Επισημαίνει ακόμη τη μεγάλη καθυστέρηση στο να ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να αρθούν οι στρεβλώσεις που έχουν κοστίσει πολύ ακριβά στους καταναλωτές και ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που είναι και πιο ευάλωτες στην κρίση.
Ο Σ. Φάμελλος σχολιάζει πως η μέχρι σήμερα συζήτηση για την αναθεώρηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να οδηγεί σε περιορισμένες και όχι σε ριζοσπαστικές αλλαγές. «Μεγάλη έμφαση δίνεται σε «εργαλεία» αντιστάθμισης κινδύνων, σε προθεσμιακά συμβόλαια δηλαδή, καθώς και σε διμερή συμβόλαια. Πρόκειται για εργαλεία που, με επιλογή και ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν έχουν ενεργοποιηθεί ουσιαστικά εδώ και δυόμιση χρόνια στην Ελλάδα».
Παρουσιάζει τέλος τις παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμών ενέργειας στις οποίες θα προχωρήσει άμεσα η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συγκεκριμένα: Στο δημόσιο έλεγχο στην αγορά ενέργειας και επανάκτηση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ από το Δημόσιο, ώστε να λειτουργεί πάλι ως κοινωνικός και αναπτυξιακός βραχίονας της χώρας μας και όχι ως μία οποιαδήποτε κερδοσκοπική επιχείρηση ενέργειας, όπως σήμερα, στη φορολόγηση των υπερκερδών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (παραγωγή, προμήθεια), στην προμήθεια φυσικού αερίου και στα διυλιστήρια, σε συντελεστή 90% (και όχι 33%), στη θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στην ενέργεια, που σε συνθήκες κρίσης μπορεί να γίνει και μικρότερος, στην αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, Target Model, προσανατολισμένη στην απεξάρτηση της τιμής ρεύματος από το φυσικό αέριο, με εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου, καθώς και με μόνιμη προσθήκη εργαλείων που θα προλαμβάνουν την αισχροκέρδεια με έλεγχο χρονοσειρών προσφορών και πραγματικού κόστους και κέρδους, ex ante ex post στην προημερήσια, στην ημερήσια και στην αγορά εξισορρόπησης, καθώς και στην ενίσχυση της αποθήκευσης ενέργειας, των ενεργειακών κοινοτήτων και της εξοικονόμησης με ευρύτατο πρόγραμμα επενδύσεων.