Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Κατάφεραν να βαλτώσουν τους τελευταίους κύκλους του «Εξοικονομώ». Τους έπνιξαν στη γραφειοκρατία και τώρα ολοκληρώνουν το λάθος τους. Με το συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό του Προγράμματος Εξοικονομώ 2025 για την άμεση ενίσχυση των ωφελουμένων να ανέρχεται στα 396.100.000 ευρώ (Οδηγός ΚΕΦ 1. 1.3), ξεκίνησαν και οι μεγάλες αρρυθμίες, ενός ακόμα πολυδιαφημιζόμενου κύκλου για την «Ενεργειακή Ανακαίνιση στον οικιακό και κτιριακό τομέα». Όταν ολοκληρωθεί και αυτός ο κύκλος του Προγράμματος, θα ενσωματώσουν στο χαρτοφυλάκιό τους ένα ακόμα, προβληματικό, «Εξοικονομώ».
Αστοχία 1η (αφήνουν, ουσιαστικά, εκτός τις νησιωτικές και νότιες Περιφέρειες)
Για πρώτη φορά ένας κύκλος του Προγράμματος «Εξοικονομώ» δεν περιλαμβάνει τη γεωγραφική κατανομή κονδυλίων, «τσουβαλιάζοντας» στην ουσία όλες τις Περιφέρειες της χώρας, χωρίς καμία πρόβλεψη για τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική επικράτεια.
Παρά τη σχετική πρόβλεψη στο «Εξοικονομώ 2021» και στο «Εξοικονομώ 2023», στο τελευταίο πρόγραμμα, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισαν να μη συμπεριλάβουν, καμία απολύτως αναφορά για κατανομή των κονδυλίων ανά Περιφέρεια, με εξαίρεση, βεβαίως, τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τους σεισμούς.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι η αξιολόγηση κάθε αίτησης θα προκύψει από έναν ενιαίο πίνακα με βάση το κριτήριο των βαθμοημερών για όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ευλόγως δημιουργεί αναστάτωση και σε κύκλους της αγοράς (ενεργειακούς επιθεωρητές, μηχανικούς, προμηθευτές), όσο και στους χιλιάδες υποψήφιους δικαιούχους. Στο Εξοικονομώ 2025, υπολογίζονται και ορθώς, οι βαθμοημέρες για τη θέρμανση, αγνοούνται όμως για την ψύξη. Με δεδομένες, μάλιστα, τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες που έχουν οι θερμές περιοχές της χώρας (για ψύξη), ειδικά έτσι όπως διαμορφώνεται το κλίμα, έπειτα από μία χρονιά ρεκόρ αύξησης θερμοκρασίας όπως ήταν το 2024 και με εκθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες το 2025 αναμένεται να είναι μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη, συνάγεται ότι οι νησιωτικές Περιφέρειες της χώρας, (Περιφέρεια Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων) όπως και οι νοτιότερες Περιφέρειες (Πελοποννήσου, ενδεχομένως και η Αττική), θα τεθούν -εκ των πραγμάτων- εκτός χρηματοδοτήσεων από το «Εξοικονομώ 2025» με δεδομένες τις κλιματολογικές συνθήκες, τη μέση ετήσια θερμοκρασία κλπ. Για ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα, έκριναν ότι η χώρα λογίζεται ως μια «κλιματική Περιφέρεια», αγνοώντας τις μεγάλες διαφορές και διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες, με βάση τις οποίες ορίζεται ο πίνακας των βαθμοημερών.
Αστοχία 2η (απουσία ειδικής μέριμνας για τις περιοχές απολιγνιτοποίησης)
Οι στρεβλώσεις του Εξοικονομώ 2025 δεν σταματούν εδώ. Η έλλειψη ειδικής μέριμνας για τη Δυτική Μακεδονία – Μεγαλόπολη, όπως επιτάσσει η εφαρμογή της ρήτρας δίκαιης μετάβασης για τις περιοχές υπό απολιγνιτοποίηση, και όπως είχε γίνει σε προηγούμενους κύκλους, επιβάλλει την άμεση διόρθωση της ΚΥΑ, με τη θέσπιση ειδικής κατηγορίας στην κατεύθυνση της ένταξης των κατοίκων της (Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης), στις ειδικές κατηγορίες ωφελουμένων, ώστε να δικαιούνται αυξημένο ποσοστό επιχορηγήσεων και ειδικό προϋπολογισμό.
Αστοχία 3η (εντός οι σεισμόπληκτες περιοχές, εκτός τα σεισμόπληκτα κτήρια)
Τέλος και παρά τη σαφή αναφορά στην αυξημένη επιχορήγηση των πληγέντων από το σεισμό του 2021 στο Αρκαλοχώρι, ο οδηγός του Προγράμματος, ενώ εντάσσει τις σεισμόπληκτες περιοχές, αποκλείει τα σεισμόπληκτα κτήρια. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην προκήρυξη του «Εξοικονομώ 2025», καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή του Προγράμματος στα σεισμόπληκτα κτήρια (κόκκινα και κίτρινα), από το σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021 με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, (και σχεδόν αδύνατη στα κατοικήσιμα –πράσινα- κτήρια), αλλά και σε κάθε άλλο αντίστοιχο συμβάν φυσικής καταστροφής σε πανελλήνιο επίπεδο. Επειδή, ο ουσιαστικός αποκλεισμός από το «Εξοικονομώ 2025», θα επιβεβαιωθεί μετά την κατάθεση των προτάσεων και την έκδοση των σχετικών αποτελεσμάτων, οφείλουν να μεριμνήσουν από τώρα, στην κατεύθυνση της διόρθωσης του υφιστάμενου Προγράμματος ή του σχεδιασμού ενός νέου, όπως η «Πράσινη συνδρομή κατ΄οίκον», για την οποία έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση, που δεν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν.
Αστοχία 4η (ασφυκτικά χρονικά περιθώρια)
Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί η 20η Μαρτίου 2025. Επειδή οι καθυστερήσεις για την έκδοση βασικών πιστοποιητικών, επειδή οι ελλείψεις σε προσωπικό σε σχετικές με την έκδοση των δικαιολογητικών δημοσίων υπηρεσιών, πολεοδομίες κλπ και βεβαίως επειδή για τις πληγείσες περιοχές είναι σχεδόν αδύνατη η συλλογή όλων των απαραίτητων εγγράφων, καταθέτουμε από τώρα πρόταση για την εύλογη χρονική επέκταση της καταληκτικής ημερομηνίας.