Οι εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου από την Ινδία έχουν αυξηθεί κατά 50 φορές από τον Απρίλιο και, μέχρι σήμερα, αποτελεί το ένα δέκατο του εισαγόμενου πετρελαίου της υποηπείρου, ανέφεραν σήμερα οι Economic Times, επικαλούμενοι υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο.
Περίπου το 40% των συνολικών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου πηγαίνει σε ιδιωτικά διυλιστήρια, σημειώνει το δημοσίευμα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, στοιχεία έδειξαν ότι οι εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου στην Ινδία μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν πέντε φορές υψηλότερες από το σύνολο του ρωσικού αργού πετρελαίου που εισήγαγε η Ινδία το 2021.
Επίσης, αυτό το μήνα, το Bloomberg ανέφερε ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα ινδικά διυλιστήρια αναζητούσαν να διαπραγματευτούν εξάμηνες συμφωνίες προμήθειας με τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft εν μέσω μειωμένων πωλήσεων σε δυτικούς αγοραστές ως αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι αυτές οι χαμηλότερες πωλήσεις προς την Ευρώπη, τουλάχιστον, είναι περισσότερο αντιληπτές παρά πραγματικές, τουλάχιστον στα διυλισμένα προϊόντα. Η Energy Intelligence ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές εισάγουν ακόμη περισσότερα ρωσικά πετρελαιοειδή από ό,τι πέρυσι.
Οι ροές αργού από τη Ρωσία προς την Ευρώπη είναι, πράγματι, χαμηλότερες από ό,τι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή.
Η Ινδία και η Κίνα, εν τω μεταξύ, έχουν αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη εναλλακτική διαδρομή για το ρωσικό αργό. Τον Μάιο, η Ρωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία. Ξεπέρασε επίσης τους Σαουδάραβες και έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας τον περασμένο μήνα.
Επί του παρόντος, περίπου το 50% των ρωσικών εξαγωγών αργού κινείται προς ανατολική κατεύθυνση. Αυτό συγκρίνεται με το περίπου 75% αυτών που πήγαιναν δυτικά, προς την Ευρώπη, νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Neft, Alexander Dyukov.
Για την Ινδία και την Κίνα, το ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί ευκαιρία, καθώς πωλείται με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με το διεθνές σημείο αναφοράς, σε μια εποχή που οι τιμές του πετρελαίου γίνονται σοβαρό πρόβλημα, ακόμη και για τους προϋπολογισμούς των ανεπτυγμένων χωρών.
Ως αποτέλεσμα, η Ινδία έχει γίνει στόχος των αμερικανικών πιέσεων, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να στραγγίσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου. Ωστόσο, το Νέο Δελχί παρέμεινε ανένδοτο ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό αργό, με το υπουργείο πετρελαίου της χώρας να σημειώνει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «οι αγορές ενέργειας από τη Ρωσία παραμένουν ελάχιστες σε σύγκριση με τη συνολική κατανάλωση της Ινδίας».