Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή κάνει εκπλήξεις λίγο πριν τη διάθεση

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή κάνει εκπλήξεις λίγο πριν τη διάθεση
Τετάρτη, 12/10/2022 - 14:04

Το πετρέλαιο θέρμανσης και η τιμή που θα ξεκινήσει η διάθεσή του την Παρασκευή προκαλούν πονοκέφαλο στους καταναλωτές.

Από ανατροπή σε ανατροπή πηγαίνει το ζήτημα με την τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, χωρίς να έχει αρχίσει ακόμη η διάθεσή του.

Οι τιμές χθες έκαναν βουτιά και στην στην ελληνική αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης για τον χειμώνα των νοικοκυριών θα διαμορφωνόταν στα 1,45 ευρώ ανά λίτρο. Μόλις τη Δευτέρα η εκτίμηση έκανε λόγο για τιμές στα 1,55-1,60 ευρώ το λίτρο.

Σε κάθε περίπτωση οι προβλέψεις έως την Παρασκευή που θα ξεκινήσει η διάθεση για το πετρέλαιο θέρμανσης δείχνουν εξαιρετικά δύσκολες.

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης, η τιμή του κινείται σταθερά πάνω από εκείνη της βενζίνης.

Με την τιμή του πετρελαίου κίνησης να χτυπά «κόκκινο» καθώς η μέση τιμή έφτασε χθες τα 2,053 ευρώ ανά λίτρο υψηλότερα και από την αμόλυβδη (2,017 ευρώ/λίτρο) στην αγορά καυσίμων υπάρχει προβληματισμός για τις καταναλώσεις.

Η κατανάλωση του ντίζελ κίνησης τον Σεπτέμβριο με βάση παράγοντες της αγοράς κινήθηκε ανοδικά σε σχέση με τον Αύγουστο με ώθηση από την επιδότηση, η οποία πλέον κόπηκε ανεβάζοντας την τιμή σε δυσθεώρητα ύψη. Αντίθετα πτωτικά κινήθηκε η κατανάλωση βενζίνης τον Σεπτέμβριο, όπως και τον Αύγουστο. Ειδικότερα, τον Αύγουστο οι βενζίνες είχαν μείωση της τάξης του 4,2% ενώ το ντίζελ κίνησης είχε αύξηση της τάξης του 5,3%. Σε επίπεδο οκταμήνου η αγορά ήταν ανοδική σε σχέση με το 2021. Όλα τα καύσιμα κίνησης είχαν άνοδο 6,2% με το ντίζελ να έχει ένα +7,9% και τις βενζίνες στο +4,3%.

Η ανησυχία της αγοράς είναι για το πώς θα κινηθεί η κατανάλωση την ώρα που οι τιμές κινούνται σταθερά ανοδικά και με δεδομένο ότι η τουριστική κίνηση που δίνει μία ώθηση στη ζήτηση βαίνει προς το τέλος της.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος της αγοράς είναι οι τιμές των καυσίμων, όπου τόσο η βενζίνη όσο και το ντίζελ είναι πάνω από το 2 ευρώ και χωρίς πλέον fuel pass για την ενίσχυση των οδηγών. Με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και τις τελευταίες τιμές που έχει αναρτήσει (10 Οκτωβρίου) η μέση τιμής της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώθηκε στα 2,017 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή της αμόλυβδης 100 οκτανίων στα 2,212 ευρώ ανά λίτρο. Το ντίζελ κίνησης είναι στα 2,053 ευρώ ανά λίτρο και το υγραέριο κίνησης στα 0,991 ευρώ.

Η δε πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Σημειώνεται ότι βασικοί υπουργοί του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η εν λόγω περικοπή είναι σαφώς ανώτερη από το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα που είχε αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα. Με αυτό τον τρόπο, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ όχι μόνο υιοθέτησαν την πρόταση της Μόσχας για τη μείωση της παραγωγής, ώστε να κρατηθούν ψηλά οι τιμές, αλλά την ενίσχυσε κιόλας, καθώς η Ρωσία είχε εισηγηθεί τη μείωση κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ενώ η απόφαση που ελήφθη είναι για τα διπλάσια.