Η απόφαση που απορρίπτει τις προσφυγές των διαχειριστών της ΔΕΠΑ Υποδομών, που πλέον βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Italgas έχει ήδη επιδοθεί στους ενδιαφερόμενους ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση ενταλμάτων πληρωμής στην περίπτωση που δεν επέλθει άμεσα συμφωνία για την επιστροφή των 8,5 εκατ. ευρώ από την καταβολή του τέλους των 4 ευρώ/MWh, που είχε επιβληθεί κατά τη χρονική περίοδο από τον Αύγουστο του 2015 ως τον Νοέμβριο 2016.
Ηδη έχουν σταλεί προειδοποιητικές επιστολές για την επιστροφή των ποσών, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης με την οποία απορρίφθηκαν οι προσφυγές των διαχειριστών κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ που ενέκρινε αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ των χρηστών που επιβαρύνθηκαν με το προσωρινό τέλος διανομής φυσικού αερίου του Ν. 4336/2015, κάνοντας αντίστοιχα δεκτές τις παρεμβάσεις της ΕΒΙΚΕΝ.
«Η βιομηχανία δεν αποδέχεται αυθαιρεσίες και παραβιάσεις εθνικού και ευρωπαϊκού Δικαίου και το έχει αποδείξει πολλές φορές. Αυτό καταδεικνύει η δικαίωση της ΕΒΙΚΕΝ και της βιομηχανίας για το προσωρινό τέλος διανομής φυσικού αερίου. Δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης της απόφασης και θα πρέπει οι εταιρείες διανομής φυσικού αερίου να αρχίσουν να συμψηφίζουν τα επιστρεφόμενα ποσά στις βιομηχανίες» σημειώνει στο ienergeia.gr ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων.
Οι Διαχειριστές, εταιρείες που είναι πλέον στον έλεγχο της ιταλικής Italgas, έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν αίτηση αναίρεσης, οπότε η υπόθεση θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όμως και οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους είναι αποφασισμένες να ασκήσουν ένδικα μέσα προκειμένου να τους καταλογιστούν οι τόκοι για τα οφειλόμενα ποσά από τον Οκτώβριο του 2020, όταν εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ .
Υπενθυμίζεται ότι η όλη υπόθεση ξεκίνησε όταν η ΕΒΙΚΕΝ προσέφυγε στη ΡΑΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μη ορθή εφαρμογή της 2009/73 από την Ελλάδα, στην οποία βασίστηκε το προσωρινό τέλος διανομής φυσικού αερίου με το οποίο επιβαρύνθηκαν οι βιομηχανίες αυξημένο κατά 500% σε σχέση με ότι ίσχυε προηγουμένως.
Τα βασικά επιχειρήματα της ΕΒΙΚΕΝ ήταν ότι το προσωρινό τέλος διανομής είχε θεσπιστεί με νομοθετική ρύθμιση, ενώ αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΡΑΕ, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/73 ενώ ήταν οριζόντιο και δεν λάμβανε υπόψη το προφίλ κατανάλωσης των χρηστών, επομένως δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της μη διακριτικής και αναλογικής τιμολόγησης, που έθετε η συγκεκριμένη οδηγία.
Το προσωρινό τέλος διανομής φυσικού αερίου, ύψους 4 ευρώ/MWh, είχε θεσπιστεί με το Ν. 4336/2015 και εφαρμόστηκε οριζόντια σε όλες τις κατηγορίες χρηστών του δικτύου διανομής φυσικού αερίου από τις 14.08.2015 έως τις 30.11.2016. Η επιβολή επέφερε μία αύξηση 500% στο τέλος διανομής φυσικού αερίου, επιβαρύνοντας σημαντικά, τους βιομηχανικούς χρήστες που είχαν μεγάλες καταναλώσεις αερίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδεχόμενη, την καταγγελία της ΕΒΙΚΕΝ, διατύπωσε εγγράφως τις απόψεις της προς τη ΡΑΕ, η οποία στη συνέχεια ενέκρινε μία σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ των χρηστών που είχαν επιβαρυνθεί με το εν λόγω τέλος, προσδιορίζοντας μάλιστα και τα επιστρεπτέα ποσά.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΡΑΕ η ΔΕΔΑ θα πρέπει να επιστρέψει στις επιχειρήσεις συνολικά 4 εκατ ευρώ, η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης -Θεσσαλίας 3,2 εκατ ευρώ και η ΕΔΑ Αττικής 1,4 εκατ ευρώ.