Τα νούμερα αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Το 63% του κοβαλτίου παγκοσμίως, που χρησιμοποιείται σε μπαταρίες, εξορύσσεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το 97 % του μαγνησίου που προμηθεύεται η ΕΕ προέρχεται από την Κίνα και το 100% του καθαρισμού των σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται σε μόνιμους μαγνήτες πραγματοποιείται στην Κίνα ενώ το 98% των βορικών ενώσεων που προμηθεύεται η ΕΕ προέρχεται από την Τουρκία.
Πριν ένα χρόνο υιοθετήθηκε από την Ε.Ε ένα πλαίσιο δράσεων και σαφή σημεία αναφοράς για την εγχώρια δυναμικότητα για όλες τις φάσεις της αλυσίδας εφοδιασμού πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας και για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της ΕΕ το 2030 το αργότερο:
τουλάχιστον το 10 % της ετήσιας κατανάλωσης της ΕΕ για την εξόρυξη, τουλάχιστον το 40 % της ετήσιας κατανάλωσης της ΕΕ για την επεξεργασία, τουλάχιστον το 15 % της ετήσιας κατανάλωσης της ΕΕ για την ανακύκλωση, το ποσοστό της ετήσιας κατανάλωσης της Ένωσης για κάθε πρώτη ύλη στρατηγικής σημασίας, σε οποιοδήποτε στάδιο επεξεργασίας, που προέρχεται από μία μόνο τρίτη χώρα δεν θα υπερβαίνει το 65%.
Παράλληλα, προβλέπει τη «δημιουργία ασφαλών και ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού με κρίσιμες πρώτες ύλες στην ΕΕ: Η νομική πράξη θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο και θα απλουστεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης για έργα κρίσιμων πρώτων υλών στην ΕΕ. Επιπλέον, επιλεγμένα στρατηγικά έργα θα λάβουν στήριξη για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και συντομότερες προθεσμίες αδειοδότησης (24 μήνες για τις άδειες εξόρυξης και 12 μήνες για τις άδειες επεξεργασίας και ανακύκλωσης). Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να αναπτύξουν εθνικά προγράμματα για την εξερεύνηση γεωλογικών πόρων».
Το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας με πρόσφατη υπουργική απόφαση κατηύθυνε το 1,27% των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το 2024, στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) για έρευνες για κρίσιμες πρώτες ύλες. Συγκεκριμένα προβλέπονται έως 15 εκατ, ευρώ.