Η παρατεταμένη ξηρασία στη Βραζιλία το 2021 που οδήγησε στην αύξηση του κόκκου Arabica, το πράσινο «φορο-καπέλο» 0,10 ευρώ για ποτήρι και καπάκι από τις αρχές του 2021 αλλά και οι ανατιμήσεις σε ζάχαρη και γάλα τα οποία συχνά συνοδεύουν ένα φλυτζάνι καφέ, πέρα από τις αυξήσεις στα υπόλοιπα κόστη μίας επιχείρησης, έχουν δημιουργήσει προβληματισμό για την πορεία της τιμής του προιοντος, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι της εστίασης στο iEnergeia.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα σούπερ μάρκετ, στους νέους τιμοκαταλόγους που στέλνουν οι προμηθευτές για τη νέα χρονιά, περιλαμβάνονται αυξήσεις που επηρεάζουν την τελική τιμή του παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων καφεστίασης με τους οποίους μίλησε το iEnergeia επιμένουν ότι θα συνεχίσουν να απορροφούν, το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων, που καταγράφονται στα λειτουργικά τους έξοδα.
Σημειώνεται ότι, λόγω ακρίβειας, σχεδόν σε επίπεδα πανδημίας διατηρούνται οι πωλήσεις καφέ στο λιανεμπόριο με την μείωση της κατανάλωσης να αγγίζει το 10% στην έναρξη του 2023 για τον κλάδο της καφεστίασης κι αυτό εντείνει τον προβληματισμό.
Ο υψηλός πληθωρισμός επηρεάζει και την παραγωγή
Ωστόσο, κατά 1% με 2% ετησίως αναμένεται να αυξηθεί η κατανάλωση του καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Στην πρόβλεψη αυτή προέβη ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO) διά στόματος της επικεφαλής της. Όπως προειδοποίησε η Βανούσια Νογκουέιρα, προκειμένου ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης, η παγκόσμια παραγωγή πρέπει να αυξηθεί κατά 25 εκατ. σάκους των 60 κιλών τα επόμενα οκτώ χρόνια.
Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, η Νογκουέιρα σημείωσε ότι ο οργανισμός αναγκάσθηκε να προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεών του, εξαιτίας των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία, όπως ο υψηλός πληθωρισμός στην Ευρώπη και ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Η αύξηση 3,3% που αναμέναμε ήταν υπερβολικά αισιόδοξη. Η εξισορρόπηση της ζήτησης και της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά θα συντελεσθεί τα επόμενα δύο με τρία χρόνια σε σχέση με το τρέχον έλλειμμα», όπως τόνισε.