Αντλία θερμότητας με επιδότηση 50% από Σεπτέμβριο

Αντλία θερμότητας με επιδότηση 50% από Σεπτέμβριο
Τρίτη, 20/08/2024 - 09:07

Σημαντικές επιδοτήσεις για αντλία θερμότητας από τα επόμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπει το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη διείσδυση των αντλιών θερμότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στόχος είναι η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, μέσω αντλιών, να πολλαπλασιαστεί τόσο στον εμπορικό και δημόσιο τομέα όσο και στον οικιακό.

Σε πρώτη φάση, ο σχεδιασμός προβλέπει απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας ώστε να μην καθυστερούν οι διαδικασίες στα διάφορα στάδια των προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ» και να επιτευχθούν οι στόχοι για τα έτη από το 2030 έως και το 2050.

Tο φθινόπωρο προγραμματίζεται η έναρξη ενός μίνι προγράμματος για όλα τα νοικοκυριά το οποίο μεταξύ άλλων μέτρων θα περιλαμβάνει και την τοποθέτηση αντλιών θερμότητας.

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναζητεί κονδύλια και για άλλο ένα «Εξοικονομώ» το οποίο θα αφορά στην επιδότηση αποκλειστικά αντλιών θερμότητας με στόχο να καλύπτει το 50% με 60% του κόστους τους.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο, με απόφαση της υφυπουργού Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου συγκροτήθηκε στο ΥΠΕΝ «ομάδας εργασίας για την επεξεργασία σχεδίου απόφασης για τους όρους, προϋποθέσεις, δικαιολογητικά και την διαδικασία έκδοσης άδειας εγκατάστασης ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης που εκμεταλλεύονται την θερμότητα επιφανειακών ή υπόγειων γεωλογικών σχηματισμών και υδάτων που δεν χαρακτηρίζονται γεωθερμικό δυναμικό (γεωθερμικές αντλίες θερμότητας)».

Εκσυγχρονισμός του πλαισίου

Βασικό έργο της Ομάδας Εργασίας είναι: «ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου έκδοσης αδειών εγκατάστασης των συγκεκριμένων ενεργειακών συστημάτων βάσει των νεότερων τεχνολογικών εξελίξεων, νομοθετικών και διοικητικών ρυθμίσεων». Και η Ομάδα Εργασίας αναλαμβάνει «μετά από μελέτη του ισχύοντος αδειοδοτικού πλαισίου, των σύγχρονων καλών τεχνικών πρακτικών, σχετικών σημείων του θεσμικού πλαισίου συναφών έργων εξοικονόμησης ενέργειας, με στόχο την αναγνώριση σημείων που χρήζουν εκσυγχρονισμού και απλοποίησης διοικητικών διαδικασιών», να καταθέσει σχετική εισήγηση.

Αλλαγές στα νέα «Εξοικονομώ»

Σημειώνεται ότι στο νέο «Εξοικονομώ», που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ να προκηρύξει εντός του 2024, οι αντλίες θερμότητας αναδεικνύονται στις βασικές επιλογές των επιδοτούμενων παρεμβάσεων και αναζητείται απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εγκατάστασης τους. Το γεγονός δε ότι το κόστος για τις αντλίες θερμότητας δεν είναι ακόμη προσιτό, συνδυάζεται με το γεγονός ότι στο ΥΠΕΝ σχεδιάζουν στα νέα «Εξοικονομώ» να μην ισχύουν τα μέχρι τώρα εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα να αξιοποιηθεί εκτενώς ο θεσμός των συμβούλων ενεργειακής εξοικονόμησης, οι οποίοι θα καλύπτουν τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλου αριθμού κατοικιών η διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες και θα αποπληρώνονται τόσο οι εργασίες και ο εξοπλισμός όσο και οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν παράλληλα με την επιδότηση του προγράμματος και από το όφελος της μειωμένης ενεργειακής κατανάλωσης, που θα επιτυγχάνουν μέσω της υλοποίησης των έργων ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.

Ολόκληρη η απόφαση του ΥΠΕΝ για τις αντλίες θερμότητας

Αναλυτικά η απόφαση που εξέδωσε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, με θέμα: «Απόφαση συγκρότησης ομάδας εργασίας για την επεξεργασία σχεδίου απόφασης για τους όρους, προϋποθέσεις, δικαιολογητικά και την διαδικασία έκδοσης άδειας εγκατάστασης ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης που εκμεταλλεύονται την θερμότητα επιφανειακών ή υπόγειων γεωλογικών σχηματισμών και υδάτων που δεν χαρακτηρίζονται γεωθερμικό δυναμικό (γεωθερμικές αντλίες θερμότητας)» έχει ως εξής;

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Έχοντας υπ’ όψη,

1.τις διατάξεις:

α) Του ν. 4602/2019 «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της Χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις» (A’ 45), όπως ισχύει, και ιδίως της παρ. 2 του άρθρου 13 του Α’ Μέρους του νόμου.

β) Του π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131),

γ) του ν.2690/1999 (Α’45) «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» και ιδίως των άρθρων 13 – 15 αυτού.

δ) Της κοινής απόφασης Πρωθυπουργού και Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αρ. 74104/5570/08.07.2023 «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου» (Β’ 4408).

ε) Της κοινής απόφασης Πρωθυπουργού και Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αρ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/79331/5878/24.07.2023 «Διορισμός Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» (Υ.Ο.Δ.Δ. 731).

στ) Του π.δ. 132/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ)» (Α’ 160).

2.Το με αρ. ΥΠΑΝ/ΔΑΠ/21061/92/26.02.2024 έγγραφο της Γεν. Δ/νσης Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΓΔΟΠΥ) προς την Γεν. Δ/νση Ενέργειας (ΓΔΕ) για τον ορισμό μελών στην ομάδα εργασίας επικαιροποίησης του πλαισίου αδειών εγκατάστασης των ενεργειακών συστημάτων του θέματος.

3.Το με αρ. ΥΠΑΝ/ΔΑΠ/21062/93/26.02.2024 έγγραφο της ΓΔΟΠΥ προς το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για τον ορισμό μελών στην ομάδα εργασίας επικαιροποίησης του πλαισίου αδειών εγκατάστασης των ενεργειακών συστημάτων του θέματος.

4.Την με αρ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠ/22651/106/29.02.2024 ηλεκτρονική επικοινωνία της ΓΔΕ, με την οποία ορίζει τακτικό και αναπληρωματικό μέλος στην ομάδα εργασίας επικαιροποίησης του πλαισίου αδειών εγκατάστασης των ενεργειακών συστημάτων του θέματος.

5.Το με αρ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠ/22832/107/29.02.2024 έγγραφο του Προέδρου & Γεν. Δι/ντή του ΚΑΠΕ, με το οποία ορίζει τακτικό και αναπληρωματικό μέλος στην ομάδα εργασίας επικαιροποίησης του πλαισίου αδειών εγκατάστασης των ενεργειακών συστημάτων του θέματος.

6.Το γεγονός ότι η υφιστάμενη απόφαση με αρ. Δ9Β, Δ/Φ166/οικ13068/ΓΔΦΠ2488/11.06.2009 (Β’ 1249) που ρυθμίζει το πλαίσιο έκδοσης αδειών εγκατάστασης των ενεργειακών συστημάτων του θέματος ισχύει μεταβατικά δυνάμει του άρθρου 23 του ν. 4602/2019,

7.Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου έκδοσης αδειών εγκατάστασης των ενεργειακών συστημάτων του θέματος βάσει των νεότερων τεχνολογικών εξελίξεων, νομοθετικών και διοικητικών ρυθμίσεων, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13 του ν. 4602/2019,

8.Την ανάγκη της υπηρεσίας να συμπεριλάβει την άποψη της αρμόδιας για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας Γεν. Δ/νσης Ενέργειας του ΥΠΕΝ και την εξειδικευμένη τεχνική γνώση του ΚΑΠΕ, στην εισήγηση σχεδίου απόφασης σύμφωνα με την παρ. 2, άρθρο 13 του ν. 4602/2019,

9.Το γεγονός ότι δεν προκαλείται δαπάνη από την έκδοση της παρούσας αποφάσεως.

Αποφασίζουμε

1.Την συγκρότηση τριμελούς ομάδας εργασίας για την επεξεργασία και εισήγηση πρότασης νέου πλαισίου που θα ρυθμίζει τους ειδικότερους όρους, προϋποθέσεις, απαιτούμενα δικαιολογητικά και την διαδικασία έκδοσης αδειών εγκατάστασης των ενεργειακών συστημάτων του θέματος, ως ακολούθως :

α/ τον Δρα Γεώργιο Τσιφουτίδη, προϊστάμενο (α/α) του τμήματος Γεωθερμίας, Δ/νσης Ανάπτυξης και Πολιτικής της ΓΔΟΠΥ, ως πρόεδρο, με αναπληρώτρια την Δρα Διαμαντούλα Λάμπου, προϊσταμένη (α/α) του τμήματος Ανάπτυξης και Ανάλυσης Πολιτικών Ορυκτών Πρώτων Υλών (Ο.Π.Υ.) της ίδιας Διεύθυνσης,

β/ τον κο Δημήτριο Μενδρινό, Μηχανικό Μεταλλείων – Μεταλλουργό, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον κο Ιωάννη Χωροπανίτη, Μηχανικό Ορυκτών Πόρων, στελέχη της Διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ΚΑΠΕ

γ/ τον κο Κίμωνα Υφαντίδη, Χημικό Μηχανικό, ως τακτικό μέλος με αναπληρωτή τον κο Γεώργιο Γλυνό, Μηχανολόγο Μηχανικό, στελέχη του τμήματος Ενεργειακής Αποδοτικότητας της Δ/νσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας της ΓΔΕ.

2.Έργο της ομάδας εργασίας είναι η επικαιροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου έκδοσης αδειών εγκατάστασης ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης που εκμεταλλεύονται την θερμότητα επιφανειακών ή υπόγειων γεωλογικών σχηματισμών και υδάτων, τα οποία δεν χαρακτηρίζονται γεωθερμικό δυναμικό σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4602/2019, επίσης γνωστά ως γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, μετά από μελέτη του ισχύοντος αδειοδοτικού πλαισίου (σημείο 6 του προοιμίου), των σύγχρονων καλών τεχνικών πρακτικών, σχετικών σημείων του θεσμικού πλαισίου συναφών έργων εξοικονόμησης ενέργειας, με στόχο την αναγνώριση σημείων που χρήζουν εκσυγχρονισμού και απλοποίησης διοικητικών διαδικασιών και την σύνταξη εισήγησης επί σχεδίου απόφασης σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4602/2019.

3.Η ομάδα εργασίας θα καταθέσει έως την 30.09.2024 προς την υπηρεσία την εισήγηση επί σχεδίου υπουργικής απόφασης σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4602/2019.

4.Η ομάδα εργασίας έχει το δικαίωμα να προσκαλεί εκπροσώπους αρμόδιων φορέων, υπηρεσιών και εξειδικευμένους επιστήμονες ως εμπειρογνώμονες, η γνώμη των οποίων δεν δεσμεύει την κρίση της ομάδας εργασίας.