Ανακαίνιση ακινήτων µε έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ

Ανακαίνιση ακινήτων µε έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ
Τετάρτη, 21/08/2024 - 09:02

Οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε ανακαίνιση, επισκευή ή ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους θα επωφεληθούν από σημαντική έκπτωση φόρου που μπορεί να φτάσει έως τα 16.000 ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Αυτή η έκπτωση ισχύει για δαπάνες που ξεκινούν από τον Ιανουάριο του 2024, με την προϋπόθεση ότι οι εργασίες γίνονται με νόμιμα παραστατικά και οι πληρωμές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών μέσων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών που αφορούν την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων θα μειώνουν το φόρο εισοδήματος ισόποσα για μία περίοδο πέντε ετών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, αν κάποιος δαπανήσει 16.000 ευρώ το 2024 για ανακαίνιση του σπιτιού του, θα έχει μια συνολική έκπτωση φόρου 16.000 ευρώ, η οποία θα κατανεμηθεί ισόποσα σε πέντε χρόνια, ξεκινώντας από το 2025. Οι δαπάνες για υλικά υπολογίζονται μέχρι το 1/3 του ποσού που δαπανήθηκε για υπηρεσίες.

Οι δαπάνες που αναγνωρίζονται αφορούν ενεργειακές αναβαθμίσεις όπως η τοποθέτηση θερμομόνωσης, η αντικατάσταση κουφωμάτων και η εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης, καθώς και λειτουργικές και αισθητικές βελτιώσεις όπως η τοποθέτηση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, η επισκευή στεγών και τοιχοποιίας, και η εγκατάσταση ανελκυστήρων και συστημάτων σκίασης.

Για να ενεργοποιηθεί η έκπτωση, είναι απαραίτητο να προσκομιστούν νόμιμα παραστατικά με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του ακινήτου και οι δαπάνες να εξοφληθούν ηλεκτρονικά. Δικαιούχοι της έκπτωσης είναι τα φυσικά πρόσωπα με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία στο ακίνητο, καθώς και όσοι έχουν ψιλή κυριότητα υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κατοικία ή επαγγελματική έδρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/08/2024 - 09:06