Και είναι βέβαιο ότι την επόμενη εβδομάδας έρχεται και η σειρά της Δανίας, αφού ήδη η εταιρεία Orsted ενημέρωσε ότι αρνήθηκε την καταβολή του αντιτίμου σε ρούβλια για την αγορά του φυσικού αερίου από τη Μόσχα.
Και μπορεί οι δυο χώρες να ακολούθησαν την ευρωπαϊκή γραμμή και το πνεύμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί και νίκη κατά του Πούτιν, του οποίου όπως φαίνεται δεν ιδρώνει το αφτί. Αυτός ….κόβει την τροφοδοσία.
Την ίδια μέρα, χθες, -και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές-, η ασυνεννοησία μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής, για το περιβόητο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο συνεχιζόταν, κάνοντας τον Πούτιν, προφανώς, να χαμογελάει για την ανικανότητα άμεσης και ουσιαστικής αντίδρασης από τους εχθρούς του.
Και δεν έχει άδικο γιατί -όπως και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, φαίνεται να παραδέχεται- το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μάλλον μετατίθεται στις ελληνικές καλένδες.
Σκέτη απογοήτευση…
Και στα «δικά μας» τα πράγματα δεν φαίνονται καλύτερα.
Το Βερολίνο δια στόματος Κριστιάνε Χόφμαν, αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, επαναβεβαίωσε την πολιτική ίσων αποστάσεων της Γερμανίας απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ την προηγούμενη εβδομάδα περί «διαλόγου» μεταξύ νατοϊκών εταίρων ( σ.σ. Ελλάδας και Τουρκίας). «Τα λόγια (του συναδέλφου μου) είναι σαφή, εξακολουθούν να ισχύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κρ. Χόφμαν.
Μεγάλο εθνικό «άδειασμα» από τη Γερμανία.
Και πάλι χθες, προφανώς βλέποντας όλα αυτά, ο Ερντογάν σήκωσε νέο μπαϊράκι και απαιτεί αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο για να πει το «ναι» για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Και μέχρι τώρα αντίδραση καμία από συμμάχους και εταίρους δεν υπήρξε.
Υπάρχει και κάτι θετικό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν. Αλλοίμονο, αν δεν υπήρχαν αρνητικά σχόλια για τους Φρουρούς της Επανάστασης.