Και με την επίσημα «βούλα» της Eurostat στην Ελλάδα τον Μάιο ο πληθωρισμό σκαρφάλωσε στο 10,7% με μόνες χώρες σε πιο δύσκολη θέση από εμάς τις πρώην ανατολικές Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία και Σλοβακία και με τον μέσο ευρωπαϊκό πληθωρισμός πολύ πιο κάτω στο 8,1%.
Και όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες η ελληνική στατιστική αρχή αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό για τον μήνα Μάιο, πάνω από 11%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 30ετίας.
Θα πει κανείς την EUROSTAT ή την ΕΛΣΤΑΤ περιμένουν οι Έλληνες για να μάθουν για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια; Δεν τη ζουν στο πετσί τους καθημερινά τους τελευταίους μήνες;
Δεν πληρώνουν πάνω από 2,5 ευρώ το λίτρο τη βενζίνη -οσονούπω θα φθάσει τα 3 ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς- και λογαριασμούς στο ρεύμα που τους προκαλούν στην κυριολεξία ηλεκτροσόκ;
Η δυσαρέσκεια των Ελλήνων για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη έχει καταγραφεί και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με 6 στους 10 να έχουν περιορίσει ακόμη και την κατανάλωση βασικών αγαθών, ενώ σχεδόν 7 στους 10 εκτιμούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για το ηλεκτρικό ρεύμα βοηθούν από «λίγο» έως «καθόλου».
Και εδώ είναι που η κυβέρνηση λαμβάνει ένα ακόμη αρνητικό «βραβείο» αυτό της αναποτελεσματικότητας, καθώς διαμηνύει ότι στον καιρό της ενεργειακής ακρίβειας έχει διαθέσει περί τα 7 δισ. ευρώ για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ένα τεράστιο πράγματι ποσό το οποίο, όμως, έχει πέσει σε ένα βαρέλι δίχως πάτο και δεν βοήθησε στην ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων έχουν εκτιναχθεί και τον μήνα Μάιο σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 39,2%, κρούοντας και πάλι τον κίνδυνο του κινδύνου προς την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική.
Να αφήσει στην άκρη τις εμμονές της, να παραδεχτεί τα σφάλματά της και να προχωρήσει στη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Στη μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα και στην ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου της αγοράς για εναρμονισμένες πρακτικές τιμών και υπερβολικό κέρδος.
Με τις επιστροφές από μόλις 18 αλλά και έως 600 ευρώ στους καταναλωτές από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και μ΄ ένα «δώρο» 30 έως 50 ευρώ για βενζίνη, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. Και σημειωτέων αυτά τα «βοηθήματα» ακόμη δεν έχουν δοθεί.
Και αν πάρουμε σοβαρά τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη ότι «έχουμε πόλεμο στην γειτονιά μας, είναι δυνατόν η ζωή να παραμείνει όπως ήταν πριν;» που συμπληρώθηκε με το ότι «η κυβέρνηση είναι από πάνω, αν υπάρχουν περιθώρια σίγουρα θα κάνουμε κάτι, αλλά δεν είμαι από τους πολιτικούς που θα πουν παιδιά βγείτε και ξοδέψτε αλόγιστα…» , επιβεβαιώνει πως κάτι δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση.