Έτσι έπραξε και χθες στο Μέγαρο Μουσικής, μιλώντας με καυστικό τρόπο όχι μόνο για τον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα της Τουρκίας, καθώς και για την απαράδεκτη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και για τα μεγάλα λάθη και τις ευθύνες τόσο της Ευρώπης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών, που στο δυτικό κόσμο λίγοι τολμούν να αναδείξουν.
Μάλιστα δεν απέφυγε να τονίσει τα μεγάλα εγκλήματα της Δύσης, αναφερόμενος στους ανώφελους και αδιέξοδους – όπως τους χαρακτήρισε- πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και στους εμφυλίους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, που όλοι γνωρίζουμε ποιοι τους προκάλεσαν.
Δεν δίστασε να πει , μάλιστα ότι ναι μεν οι ΗΠΑ είχαν αποφασιστική συμβολή και στην ενιαία στάση της Δύσης για την ουσιαστική στήριξη της Ουκρανίας, αλλά « Δεν είναι όμως ξεκάθαρο εάν έχουν εξ ίσου ισχυρά κίνητρα για την ταχεία περάτωση του πολέμου, αφού εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται τις οδυνηρές του συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση επ ουδενί στον ίδιο βαθμό (σ.σ. με την Ευρώπη)».
Είπε πολλές σκληρές αλήθειες ο Κώστας Καραμανλής για το δυσοίωνο μέλλον που προδιαγράφεται στον πλανήτη, τονίζοντας την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, αλλά και την αδυσώπητη συγκέντρωση πλούτου που έχει δημιουργήσει μια νέα πάμπλουτη ελίτ. Η οικονομική κληρονομιά της τελευταίας δεκαετίας είναι η υπερβολική εταιρική ενοποίηση, μια μαζική μεταφορά πλούτου στο ανώτερο 1% από την μεσαία τάξη, ανέφερε επικαλούμενος τον διάσημο οικονομολόγο και κοινωνιολόγος Joel Kotkin.
Και ως Καραμανλής δεν θα μπορούσε να μην κάνει αναφορά στους «νταβατζήδες» των μίντια, αυτή τη φορά σε διεθνές επίπεδο, καυτηριάζοντας τον αυθαίρετο αποκλεισμό της αντίθετης άποψης.
«Δεν ήταν ασύνηθες σε καιρό πολέμου η πληροφόρηση σε ένα βαθμό να είναι ελεγχόμενη, το φαινόμενο όμως απροσχημάτιστης προπαγάνδας και διασποράς fake news είναι ανησυχητικό. Αν σ΄ αυτό προστεθούν τα ήδη εξαπλούμενα φαινόμενα του ανεξέλεγκτου λαϊκισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αυθαίρετος αποκλεισμός της αντίθετης άποψης, η υπερσυσσώρευση ισχύος στην ενημέρωση σε λίγα ιδιωτικά χέρια, η κατάσταση επιδεινώνεται κατά πολύ. Μπορεί όλα αυτά να μην επηρεάζουν άμεσα την έκβαση του πολέμου, πρέπει όμως να προβληματίζουν σοβαρά για το είδος και την ποιότητα της δημόσιας ζωής που εκκολάπτεται στο όχι τόσο μακρινό μέλλον», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, θυμίζοντας μας εποχές 2004 όταν δήλωνε «Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε άλλα κέντρα να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου» .
Αλλά δυστυχώς η κατάσταση 18 χρόνια μετά στο χώρο της ενημέρωσης είναι ίδια ή και χειρότερη.