Χθες, ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έκανε βαρύτατες καταγγελίες για την λειτουργία της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας.
Ούτε λίγο ούτε πολύ κατήγγειλε ότι είναι ξέφραγο αμπέλι που ο καθένας πράττει κατά το δοκούν, ενώ η Πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα.
«Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην αγορά ενέργειας και, δυστυχώς δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά, έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας», είπε μεταξύ πολλών άλλων ο Συνήγορος του Καταναλωτή στη Βουλή.
Αλλά δυστυχώς, η κυβέρνηση έκανε ότι δεν τον ακούει. Άλλωστε κατά πάγια τακτική της κάνει και αυτή ό,τι θέλει χωρίς να παρακολουθεί ούτε τις δράσεις των άλλων χωρών, ούτε να βλέπει την τραγική κατάσταση των πολιτών της χώρας της οποίας έχει τη διακυβέρνηση.
Ακόμη και στις ΗΠΑ που κατά κοινή ομολογία τα καύσιμα είναι φθηνά, χθες, ο Μπάιντεν εξήγγειλε τρίμηνη αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου στα καύσιμα για να περιοριστεί η άνοδος στις τιμές και να υπάρξει προσωρινή ανακούφιση για τα αμερικανικά νοικοκυριά.
Επίσης , στην Ισπανία και πάλι χθες, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε περαιτέρω μειώσεις στον φόρο του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές, μόλις στο 5%, προκειμένου όπως είπε να συνεχίσει η Ισπανία να προστατεύει τους πολίτες από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Και είναι μακρύς ο κατάλογος των ανεπτυγμένων χωρών που έχουν προβεί σε μειώσεις φόρων σε καύσιμα και τρόφιμα. Με εξαίρεση την Ελλάδα, που η κυβέρνηση επιμένει στην επιδοματική πολιτική, που δυστυχώς δεν έχει επιφέρει αποτελέσματα.
Οι πολίτες ήδη εδώ και μήνες πληρώνουν -όσοι μπορούν- τεράστιους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και περιμένουν τον επόμενο μήνα να πάρουν την επιδότηση που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, ενώ χρεώνονται σε τιμές μαύρου χρυσού τα καύσιμα κίνησης, για να πάρουν ως αποζημίωση ένα … μπιτόνι βενζίνης.
Και όλα αυτά γιατί ο πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο δεν θέλουν ούτε να ακούσουν τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και πολίτες αυτής της χώρας που υποφέρουν, ούτε να παραδειγματιστούν από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ που μειώνουν φόρους οριζόντια για να συγκρατήσουν τις τιμές. Και επίσης φαίνεται να ξεχνούν και το «όπλο» της επιβολής πλαφόν στις λιανικές τιμές.