«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν, που σημαίνει «δεν υπάρχει κακό που να μη γεννάει και κάποιο καλό».
Αυτό το ρητό της αρχαιοελληνικής σοφίας, μπορεί και πρέπει να έχει εφαρμογή στην εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση την οποία βιώνει σήμερα η Ευρώπη -και όχι μόνο- με την ενεργειακή κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Είναι ίσως η μεγάλη ευκαιρία, εν μέσω της κρίσης, να επισπεύσουμε την ενεργειακή μετάβαση από τα ρυπογόνα καύσιμα στην πράσινη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Με πρόγραμμα και σχέδιο, όμως, ώστε κατά τη μεταβατική περίοδο να αποφευχθεί πάση θυσία η διολίσθηση σε μια υφεσιακή κατάσταση για τις οικονομίες και η εξαθλίωση των πληθυσμών από τις ελλείψεις και την ακρίβεια.
Με εντατικούς ρυθμούς οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να αρχίσουν να απλοποιούν τις διαδικασίες για νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ταυτόχρονα να διαθέσουν όσο το δυνατόν υψηλότερους πόρους για την τάχιστη υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών, όπως για παράδειγμα αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές , πριμοδοτώντας κάθε τέτοια επιχειρηματική δράση, καθώς και σε αναδιάρθρωση των διαδικασιών σε κεντρικούς τομείς του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικά κίνητρα για την κατασκευή στο εξής, αν είναι εφικτό μόνο πράσινων κτιρίων, όπως και την επίσπευση της μετάβασης σε ηλεκτροκίνητα οχήματα και πάλι με γενναίες πριμοδοτήσεις χωρίς φειδώ, καθώς θα υπάρξει πολλαπλή ανταπόδοση των κεφαλαίων που θα διατεθούν και στις οικονομίες αλλά και στο περιβάλλον.
Εξ άλλου έχει πλέον καταστεί σαφές λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ότι δεν μπορεί μια ολόκληρη ήπειρος να βασίζεται σε εισαγωγές «βρώμικων» καυσίμων, από τρίτες χώρες είτε «εχθρικές» είτε συμμαχικές, δεδομένου ότι έχει την δυνατότητα για δική της παραγωγή ενέργειας και μάλιστα και καθαρής και φθηνής.
Ας γίνει λοιπόν το «κακόν» του πολέμου στην Ουκρανία «καλόν» με μια γρήγορα και επιτυχή ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
Μια σχετική μελέτη της Allianz Trade, άλλωστε, ανέφερε ότι η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Γερμανία, θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς στον τομέα αυτό θα απασχοληθούν συνολικά 440.000 εργαζόμενοι κατά μέσο όρο στη Γερμανία από το 2022 έως το 2035, ενώ από τις επενδύσεις στις ΑΠΕ το όφελος θα είναι 40 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετης προστιθέμενης αξίας ετησίως.