Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 7,9% τον Αύγουστο, όσο δηλαδή ήταν και τον περασμένο Μάιο, ισοψηφώντας τη χειρότερη επίδοση για τη χώρα από τον χειμώνα του 1973-74.
Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υπολογιζόμενες βάσει εναρμονισμένων προτύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσαν άλμα 8,8% τον Αύγουστο, που είναι ρεκόρ σχεδόν πενήντα ετών.
Και δυστυχώς για τους Γερμανούς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εκτίναξη του πληθωρισμού σε διψήφιο ποσοστό 10% στην κυριότερη οικονομική δύναμη της Ε.Ε. και μάλιστα πριν τα τέλη της χρονιάς.
Οι Γερμανοί, πάντως, έχουν ζήσει και πολύ χειρότερες στιγμές οικονομικής κρίσης και τεράστιου πληθωρισμού πριν από σχεδόν 100 χρόνια.
Είναι το επικαλούμενο «σύνδρομο της Βαϊμάρης», της πρώτης γερμανικής δημοκρατίας μετά την ήττα του Α΄ παγκοσμίου πολέμου που στιγματίστηκε από δύο τρομακτικές περιόδους οικονομικής εξαθλίωσης.
Το κραχ του 1929, που η Γερμανία μέτραγε 6.000.000 ανέργους, το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικο και τον υπερπληθωρισμό της περιόδου 1920-1923 που στην κυριολεξία εκμηδένισε το γερμανικό νόμισμα, έφερε πείνα και δυστυχία και αφάνισε τη γερμανική μεσαία τάξη.
Μάλιστα, σχεδόν στο σύνολο τους οι ιστορικοί, ως την πιο τραυματική εμπειρία των Γερμανών της εποχής, θεωρούν όχι το κραχ του 1929, αλλά την περίοδο του υπερπληθωρισμού που οδήγησε σε πλήρη οικονομική εξαθλίωση το γερμανικό λαό.
Οι μνήμες αυτές, όσο αν ακούγεται υπερβολικό, έχουν χαραχτεί στο DNA του γερμανικού λαού που διαχρονικά τρέμει όπως ο διάβολος το λιβάνι, τον υψηλό πληθωρισμό. Όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας έχουν πάντα ως πρώτη προτεραιότητα τις χαμηλές τιμές και στα οικονομικά τους προγράμματα σε εξέχουσα θέση είναι οι πολιτικές για χαμηλό πληθωρισμό.
Και ήρθε τώρα ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία, να τους επαναφέρει τραυματικές μνήμες από το απώτερο παρελθόν.
Ήδη τα πρώτα σημάδια φάνηκαν. Δημοσκόπηση του πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, κατέδειξε ότι οι Γερμανοί σε ποσοστό 77% θέλουν να αρχίσει άμεσα διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και μάλιστα το 87% θεωρεί ότι οι δυτικοί αρχηγοί κυβερνήσεων πρέπει να σταματήσουν την απομόνωση στον Πούτιν και να αρχίσουν να συνομιλούν με τον Ρώσο πρόεδρο.
Είναι προφανές ότι βασική αιτία γι΄ αυτές τις απόψεις των Γερμανών είναι η ενεργειακή ακρίβεια, η επανεμφάνιση του τέρατος του πληθωρισμού και γενικότερα η οικονομική κρίση που έχει φέρει στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία, που πάση θυσία πρέπει να τερματιστεί.