Τα σενάρια για το ποιος προκάλεσε την έκρηξη στο φορτηγό με καύσιμα πάνω στη γέφυρα του Κερτς που προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων, δίνουν και παίρνουν.
Αρχικά εθεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι επρόκειτο για Ουκρανικό χτύπημα και μάλιστα υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να δηλώσουν ότι είναι «μόνο η αρχή» και πως «ο,τιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, κάθε τι κλεμμένο να επιστρέψει στην Ουκρανία».
Αυτό έγραψε μεταξύ άλλων ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η συνέχεια βέβαια δεν ήταν ανάλογη και ενώ οι πανηγυρισμοί από την πλευρά των Ουκρανών συνεχίζονταν, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ, δεν υπήρξε επίσημη ανάληψη της ευθύνης για τον χτύπημα στην γέφυρα του Κερτς από ουκρανικής πλευράς.
Μάλιστα ο Ποντόλιακ αλλάζοντας ρότα, με νέα του ανάρτηση εκτίμησε ότι η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας ήταν το αποτέλεσμα ενός ρωσικού εμφύλιου ανάμεσα στην FSB, τη ρωσική μυστική υπηρεσία και διάδοχο της KGB και του ρωσικού στρατού και κατά συνέπεια όχι ένα κατόρθωμα της Ουκρανίας.
Ο Πούτιν ακόμη δεν έχει «μιλήσει» και περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διέταξε ευθύς αμέσως μετά το χτύπημα στη γέφυρα Κερτς.
Πολλοί αναλυτές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι ο Πούτιν μετά από αυτό το χτύπημα θα απαντήσει με πυρηνικά.
Άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα δράσει εν θερμώ, όπως άλλωστε έπραξε και μετά το πρώτο εμβληματικό χτύπημα που δέχτηκε από την Ουκρανία, τον περασμένο Απρίλιο, με τη βύθιση στη Μαύρη Θάλασσα της ναυαρχίδας του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού, του καταδρομικού κατευθυνόμενων πυραύλων Moskva.
Ακόμη και σήμερα παραμένει ασαφές αν το ρωσικό καταδρομικό βυθίστηκε από ουκρανικούς πυραύλους ή η βύθιση του είναι απόρροια , της ρωσικής ανικανότητας, κακοτυχίας ή ενός συνδυασμού των παραπάνω παραγόντων.
Το σίγουρο είναι ότι ο Πούτιν τότε δεν απάντησε με πυρηνικά. Αλλά ούτε και έχασε την δύναμη του στο εσωτερικό της χώρας του, όπως προέβλεπαν πολλοί αναλυτές. Επέμεινε, όμως, να επιτίθεται στην Ουκρανία, συνεχίζοντας την αιματοχυσία σε βάρος ακόμη και του άμαχου πληθυσμού.
Το τι θα πράξει τώρα ο Ρώσος Πρόεδρος μετά το δεύτερο χτύπημα σε εμβληματικό ρωσικό στόχο, στη γέφυρα της Κριμαίας, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.
Σε κάθε περίπτωση είτε πρόκειται για Ουκρανικό χτύπημα είτε για ρωσικό «εμφύλιο», στον ορίζοντα μετά από αυτή την κλιμάκωση δεν διαφαίνεται τερματισμός του πολέμου, που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα εξελιχθεί σε παγκόσμιο ή ακόμη και πυρηνικό. Και αυτό πριν ο Πούτιν … καταρρεύσει.