Και αυτό δεν οφείλεται βέβαια μόνο στην καταιγίδα που έχουν προκαλέσουν οι αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και η διαφαινόμενη αδυναμία ή άρνηση της κυβέρνησης να δώσει ουσιαστικές λύσεις σε μείζονος σημασίας προβλήματα και πρωτίστως της ακρίβειας.
Στο ζήτημα των υποκλοπών, όποια και αν είναι η αλήθεια, είτε δηλαδή οι «δράστες» είναι ιδιώτες όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, είτε στις παρακολουθήσεις εμπλέκεται το Μαξίμου, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, οι τεκμηριωμένες απαντήσεις ή θα αργήσουν να έρθουν ή και δεν θα υπάρξουν ποτέ.
Μπορεί, όμως, η χώρα εν μέσω της θύελλας των ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα, με ορατή την ύφεση, να συνεχίζει να ταλανίζεται και από ζητήματα Δημοκρατίας;
Η απάντηση κάθε λογικού πολιτικού αλλά και απλού πολίτη θα έπρεπε να είναι «όχι».
Και η λύση του πολιτικού αυτού προβλήματος δείχνει να είναι μονόδρομος. Εκλογές. Για να δώσει ο «σοφός» λαός την … ετυμηγορία του.
Να «αθωώσει» ή να «καταδικάσει», πολιτικά πάντα τα αντιμαχόμενα κόμματα και να δείξει έτσι τις προτιμήσεις του για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει.
Βέβαια το πρόσφατο παράδειγμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, κατέδειξε μια πτυχή της «πολιτικής» σκέψης των ψηφοφόρων που κάποιοι υποβαθμίζουν.
Ότι δηλαδή οι πολίτες δεν ψηφίζουν πάντα με βάση τα πεπραγμένα μιας κυβέρνησης ή τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά βάσει της κομματικής τους «ταυτότητας».
Αυτό δεν το είχαν υπολογίσει οι Αμερικανοί δημοσκόποι. Η πόλωση στην αμερικανική κοινωνία βρίσκεται στα ύψη και οι ψηφοφόροι μάλλον πήγαν στις κάλπες περισσότερο ως «οπαδοί» και λιγότερο σαν ενσυνείδητοι πολίτες.
Στην Ελλάδα βέβαια ο πολιτικός φανατισμός πάντα αποτελούσε το κυρίαρχο στοιχείο των εκλογικών αναμετρήσεων, άλλο περισσότερο άλλοτε λιγότερο.
Και τώρα με τα προβλήματα να είναι πολλά και δυσεπίλυτα ο κομματικός φανατισμός βρίσκεται στα ύψη.
Έτσι η μοναδική «βαλβίδα εκτόνωσης» που μπορεί να υπάρξει για να αποφευχθούν οι «εκρήξεις» στην ελληνική κοινωνία είναι η προσφυγή στις κάλπες.
Άλλωστε δεν έμεινε και πολύς χρόνος μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Και σύντομα να γίνουν εκλογές, επί της ουσίας δεν μπορούν να θεωρηθούν πρόωρες, καθώς ήδη η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν 3,5 χρόνια.
Ας δοθεί λοιπόν ένα τέλος στις σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που δηλητηριάζουν το ήδη βεβαρημένο από τα προβλήματα κλίμα στην κοινωνία.
Η προσφυγή στις κάλπες λίγο νωρίτερα από τον θεσμοθετημένο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, δεν δείχνει ηττοπάθεια, όπως φοβάται τοι κυβερνών κόμμα.
Αντίθετα, αποτελεί λύση που θα αποτρέψει την περαιτέρω διάρρηξη της κοινωνίας και θα καταλαγιάσει τα πολιτικά πάθη.