Ίσως κάποιοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν γιατί επιτέλους η υπό γερμανική κατοχή Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήγε κόντρα στα «θέλω» της Γερμανίας και των υποστηρικτών της και επιτέλους παρουσίασε μια πρόταση που θα ικανοποιούσε την πλειοψηφία των ευρωπαίων εταίρων που επίμονα ζητούσαν να μπει επιτέλους πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Και ναι λοιπόν το πλαφόν προτάθηκε από την Επιτροπή της Ούρσουλας, αλλά στο δυσθεώρητο ύψος των 276 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Δώρο - άδωρον λοιπόν, αν όχι προκλητικός εμπαιγμός να μπαίνει «πλαφόν» σ΄ αυτό το ύψος των τιμών, όταν τη συγκεκριμένη περίοδο η τιμή του φυσικού αερίου κυμαίνεται κοντά στα 125 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Έτσι για μια ακόμη φορά η Κομισιόν έδειξε ότι «ελέγχεται» πλήρως από την Γερμανία που είναι η χώρα η οποία δεν επιθυμεί την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, έχοντας πείσει και μερικούς από τους υποτακτικούς της.
Υπάρχουν, όμως, άλλες 15 χώρες μέλη της ΕΕ που πιέζουν -χωρίς αποτέλεσμα- μήνες τώρα για επιβολή πλαφόν. Και βλέποντας ότι αγνοούνται επιδεικτικά από την Κομισιόν και την πρόεδρο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως έσχατο μέτρο πίεσης προειδοποίησαν, πριν από ένα μήνα, ακόμα και για συνολικό βέτο στο ενεργειακό πακέτο σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποβάλλει πρόταση για την τιμή φυσικού αερίου.
Και η κυρία Ούρσουλα θυμίζοντας με την τακτική της την παλιά ελληνική ταινία «στρίβειν δια του αρραβώνος» δημοσιοποίησε χθες ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, την πρόταση της Επιτροπής της για πλαφόν στο φυσικό αέριο, για να μην έχουν λόγο για βέτο οι «15» που το ζητούσαν.
Πλαφόν ήθελαν , πλαφόν τους έφερε η Ούρσουλα. Μόνο που το πλαφόν είναι σε τέτοιο ύψος τιμής που είναι σαν να μην υπάρχει.
Πάντως, η Κομισιόν τιτλοφορεί την πρόταση της «θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς για την προστασία των πολιτών και της οικονομίας από υπερβολικά υψηλές τιμές».
Και εδώ είναι που λέμε τα «ψιλά γράμματα». Πως καθορίζει ο καθένας με τα συμφέροντα του τις υπερβολικά υψηλές τιμές.
Εμπαιγμός και κουτοπονηριά. Και φυσικά η πρόταση αυτή για την επιβολή πλαφόν δεν ικανοποιεί τις 15 χώρες-μέλη της ΕΕ που το ζητούσαν αλλά στα 150-180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και όχι στα 275.
Εν αναμονή λοιπόν των αντιδράσεων τους στο έκτακτο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας αύριο Πέμπτη.