Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι αυξημένοι, καθώς διαχρονικά η χώρα μας διαμορφώνει τιμές καυσίμων μετά φόρων, αισθητά υψηλότερες από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την προηγούμενη εβδομάδα η χώρα μας είναι από τις «πρωταθλήτριες» στις τιμές των καυσίμων. Η τιμή της βενζίνης ξεπέρασε κατά πολύ τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ήταν η τέταρτη υψηλότερη, η τιμή του το ντίζελ κίνησης κατατάσσει την Ελλάδα στις 6 πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη, ενώ και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν πάνω από τον μέσο όρο σε ΕΕ και Ευρωζώνη.
Θα πρέπει να επισημανθεί εδώ ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, στις τιμές προ φόρων στα καύσιμα η Ελλάδα βελτιώνει τη θέση της και κατατάσσατε 10η στην ακρίβεια, αλλά η κυβέρνηση ούτε να ακούσει δεν θέλει για μείωση των φόρων που θα συνέβαλε σημαντικά στην αποκλιμάκωση των λιανικών τιμών.
Και δεν είναι μόνο το πετρέλαιο και τα καύσιμα που κάνουν δύσκολη τη ζωή σε πολίτες και επιχειρήσεις .
Την ίδια ώρα και οι τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκονται σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα απ’ αυτά προ του πολέμου, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες κινούνται καθοδικά.
Η πλήρης αλήθεια είναι ότι οι καταναλωτές είτε φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις πληρώνουν τριπλάσιους λογαριασμούς σε σχέση το διάστημα πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.
Στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, όμως, η κυβέρνηση αρκείται σε ψευτοεπιδοτήσεις στο ηλεκτρικό για να μην μείνουν χωρίς ρεύμα οι καταναλωτές, - αφού θα ήταν αδύνατον να πληρωθούν τόσο υψηλοί λογαριασμοί- και δεν ενδιαφέρεται σχεδόν καθόλου για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, ούτε βέβαια για τις μετακινήσεις αφού ακόμη και την «ασπιρίνη» του fuel pass έκοψε εδώ και καιρό.
Ίσως γίνεται κουραστικό, αλλά πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς προς την κυβέρνηση ότι στη συγκυρία αυτή, η μόνη λύση που μπορεί να συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών στην ενέργεια είναι η δραστική μείωση των φόρων.
Και όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και στα τρόφιμα που οι καταναλωτές καλούνται να πληρώνουν εξωπραγματικές αυξήσεις της τάξης του 40% μεσοσταθμικά, που έχουν εξανεμίσει το εισόδημα τους και έχουν εξαφανίσει τις όποιες αυξήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε συντάξεις και μισθούς.
Ίσως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να ενημερωθεί στο τι συμβαίνει στην Ισπανία και να την «αντιγράψει».
Στις αρχές του 2023 λοιπόν η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε κατήργησε τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως ψωμί, αλεύρι, γάλα, αυγά, τυρί, φρούτα, λαχανικά και αρτοσκευάσματα και τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν άμεσα με τον πληθωρισμό να αρχίζει να υποχωρεί.
Μάλιστα ήδη κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι μιλούν για νέα συνταγή επιτυχίας, καθώς όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ανάπτυξη στην ιβηρική χώρα, το αντίθετο μάλιστα.
ΥΓ. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση Σάντσεθ έκανε και κάτι ακόμη που προφανώς δεν τολμά η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επέβαλε έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε τράπεζες, εταιρείες ενέργειας και εκατομμυριούχους.