Μπορεί να δυνατές φωνές να διαλαλούν ότι έρχονται νομοθετικές παρεμβάσεις για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για καταπολέμηση της ανεργίας και άλλα ωραία, αλλά στην πραγματικότητα ετοιμάζουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Από το υπουργείο Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εξήγγειλε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για να λύσει δήθεν τα προβλήματα του ΕΚΑΒ με την ανεπάρκεια προσωπικού που είναι και η αιτία που θρηνούμε συχνά πυκνά θύματα περιμένοντας μάταια τη γρήγορη έλευση ασθενοφόρου.
Μόνο ου η ΠΝΠ δεν θα προβλέπει άμεσες προσλήψεις εξειδικευμένων διασωστών για τα ασθενοφόρα, αλλά αποσπάσεις στρατιωτικών και πυροσβεστών για να καλύψουν εκ του προχείρου τις τεράστιες ανάγκες του ΕΚΑΒ.
Την ίδια μέρα, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, συναντήθηκαν, τα είπανε, συμφώνησαν και γεμάτοι … αισιοδοξία εκτόξευσαν φαρμακερά βέλη για το πως βλέπουν την επίλυση των καυτών προβλημάτων της κοινωνίας, που έχουν να κάνουν με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στην αγορά, με τις κερδοσκοπικές πρακτικές των τραπεζών.
Ειδικότερα για το ζήτημα της τεράστιας «ψαλίδας» μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, οι νέος τσάρος της οικονομίας και ο εθνικός μας αρχιτραπεζίτης, συμφώνησαν ότι είναι σωστή η πάγια θέση της ΤτΕ είναι ότι τέτοια θέματα αντιμετωπίζονται με περισσότερο ανταγωνισμό και όχι με διοικητικά μέτρα.
Με απλά λόγια υπουργός και διοικητής ξεκαθάρισαν ότι θα αφήσουν τις τράπεζες ανεξέλεγκτες να αυξάνουν υπέρογκα τα επιτόκια των δανείων που χορηγούν σε πολίτες και επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να κρατούν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια των καταθέσεων πολιτών και επιχειρήσεων.
Το ίδιο προκύπτει ότι θα πράξουν και με τους κερδοσκόπους της αγοράς, καθώς όπως ανέφεραν δεν μπορούν να παρέμβουν ούτε στις περιπτώσεις του λεγόμενου «πληθωρισμού της απληστίας» που θεωρούν ότι θα αντιμετωπιστεί με περισσότερο ανταγωνισμό!
Να σημειωθεί εδώ, ότι η Ελλάδα υποφέρει από τον λεγόμενο «πληθωρισμό της απληστίας» περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και πολλές άλλες επιχειρήσεις μικρότερου μεγέθους όχι μόνο πέρασαν το σύνολο του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών στις τιμές των προϊόντων τους αλλά, επιπλέον, αρκετές από αυτές βρήκαν την ευκαιρία μέσα στην αναμπουμπούλα να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους. Και από αυτές τις εταιρείες περιμένουν Χατζηδάκης και Στουρνάρας να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά!
Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι συζητήθηκε και το θέμα της αύξησης των μισθών που έχει υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη και διατυπώθηκαν φόβοι ότι μια αύξηση τους θα μπορούσε να προκαλέσει νέες πληθωριστικές πιέσεις, που για τους … υποψιασμένους ακούγεται ως δικαιολογία για να «ψαλιδιστούν» οι αυξήσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.
Προφανώς και είχαν δίκιο όσοι προεκλογικά, αλλά ακόμη και τώρα ακούγοντας τις κυβερνητικές υποσχέσεις θυμούνται τη λαϊκή ρήση, όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι.
Σε κάθε περίπτωση καλή αρχή δεν έγινε.