Το κακό είναι ότι η διαφαινόμενη αναδίπλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πιστοποιήθηκε και χθες, κατά το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, καθώς όλοι συμφώνησαν για την ανάγκη αναθεώρησης της ισχύουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), δεν είναι αποτέλεσμα της αυτοκριτικής των γραφειοκρατών.
Είναι αποτέλεσμα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων εν όψει ευρωεκλογών.
Διαπίστωσαν ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες στο σύνολο τους δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν τον αφανισμό τους, εξ αιτίας των κάκιστων πολιτικών της ΕΕ για τον πρωτογενή τομέα.
Διαπίστωσαν ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες είναι και αποφασισμένοι να εξεγερθούν στην κυριολεξία για να προασπιστούν όχι μόνο τα δικά τους συμφέροντα αλλά και τα συμφέροντα των Ευρωπαίων καταναλωτών, καθώς με χιλιάδες με χιλιάδες τρακτέρ πολιόρκησαν τις Βρυξέλλες και έδειξαν την αποφασιστικότητα και συνάμα τη δύναμη τους.
Και το δήλωσαν χωρίς περιστροφές, χθες, έξω από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ώρα που οι υπουργοί συσκέπτονταν για το τι πράξουν για να αμβλύνουν την εξέγερση τους.
«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε στην ΕΕ την άποψή μας για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες όχι μόνο οδηγούν τους αγρότες σε αυτοκτονία, αλλά οδηγούν σε αυτοκτονία και τους καταναλωτές», δήλωναν οι επαναστατημένοι αγρότες στις Βρυξέλλες.
Είχαν προηγηθεί βέβαια μεγάλες και δυναμικές κινητοποιήσεις σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν προϊδεάσει για το πόσο μακριά φέρονται αποφασισμένοι να φτάσουν.
Το μήνυμα που στέλνουν στους ταγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της είναι διπλό. Και θα διαδηλώνουμε δυναμικά και θα σας μαυρίσουμε στις επικείμενες Ευρωεκλογές.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τις δήθεν διορθώσεις που αποφάσισαν να κάνουν οι Βρυξέλλες διαμηνύοντας μάλιστα δια στόματος του προέδρου του Συμβουλίου, Βέλγου υπουργού Γεωργίας David Clarinval, ότι η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα γίνει με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι διαβεβαιώσεις αυτές, όμως, δεν φαίνεται ότι μπορούν να πείσουν τους αγρότες. Ο χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές είναι λίγος για μια ουσιαστική αναμόρφωση της ΚΑΠ και οι όποιες παρεμβάσεις αφορούν σε κάποιες απλουστεύσεις σε διοικητικές κυρίως διαδικασίες. Όχι άνευ σημασίας, αλλά ούτε και ρηξικέλευθες αλλαγές των καταστροφικών για τους αγρότες πολιτικών.
Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο με τους αγρότες, αλλά γενικότερο. Και αυτό που οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να αναθεωρήσει γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί, ώστε να μην θίγονται τα συμφέροντα των πολλών προς όφελος των λίγων και ισχυρών.