Γιάννης Τριήρης: «Γαλλικό κλειδί»

Γιάννης Τριήρης: «Γαλλικό κλειδί»
Τετάρτη, 12/06/2024 - 07:40

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 άφησαν το πλέον βαθύ αποτύπωμα τους στη Γαλλία, τη δεύτερη σε ισχύ χώρα της Ευρώπης, από τις εξελίξεις στην οποία όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις επικίνδυνες ατραπούς που βαδίζει η γηραιά ήπειρος.

Η εκρηκτική άνοδος της ακροδεξιάς στην Γαλλία, με το 31% της Μαρίν Λεπέν, τάραξε τα πολιτικά νερά και ανάγκασε τον Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει άμεσα πρόωρες εκλογές.

Και αμέσως μετά ξεκίνησε η αποκάλυψη της αλήθειας, που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους τους λαούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωση, καθώς αποκαλύπτει μια πραγματικότητα που η συντηρητική δεξιά θέλει να αποκρύψει.

Ότι οι δυνάμεις της είναι αποφασισμένες να συμπράξουν με τις όμορες δυνάμεις της άκρας δεξιάς προκειμένου να πάρουν τον πολιτικό έλεγχο και να εφαρμόσουν τα αντιδημοκρατικά και ολοκληρωτικά πολιτικά τους προγράμματα.

Το είπε ευθέως ο Γάλλος πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, Ερίκ Σιοτί, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, πως επιζητεί μια συμμαχία με την γαλλική ακροδεξιά της Λεπέν για να κυβερνήσουν τη Γαλλία.

«Λέμε τα ίδια πράγματα, άρα ας σταματήσουμε να κάνουμε μία φανταστική αντιπολίτευση», δήλωσε ευθαρσώς ο Ερίκ Σιοτί.

Ο Σιοτί δήλωσε ότι η δεξιά έχει ανάγκη την συμφωνία αυτή για να διαφυλάξει την εκπροσώπησή της στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Αυτή είναι η μια πλευρά της πολιτικής πραγματικότητας στη Γαλλία, που δυστυχώς δείχνει το δρόμο και σε άλλες συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη για συμμαχίες με ακροδεξιά κόμματα και μορφώματα με στόχο την κατάληψη της εξουσίας.

Και βέβαια εξαίρεση δεν αποτελεί και η Ελλάδα, καθώς ήδη στο ελληνικό συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έχουν αρχίσει να υψώνονται φωνές περί μιας γενναίας στροφής προς τα δεξιά.

Εξέλιξη που δεν θα έπρεπε να ξενίζει κανέναν πολίτη, καθώς ήδη έχουν γίνει σε μεμονωμένες βέβαια περιπτώσεις συμμαχίες μεταξύ ΝΔ και Ελληνικής Λύσης, με πλέον γνωστή αυτή της αντικατάστασης των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για να κουκουλωθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και την αντικατάσταση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Παρεμβάσεις σε δυο ανεξάρτητες αρχές που προασπίζουν την ελευθερία και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

Το Γαλλικό παράδειγμα, πάντως, έχει και τις θετικές πλευρές του. Μετά την διαφαινόμενη επικράτηση της ακροδεξιάς στις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και της κεντροαριστεράς φέρονται αποφασισμένα να συνασπιστούν και να ορίσουν κοινούς υποψηφίους για να αμφισβητήσουν τόσο την κυβέρνηση όσο και την ακροδεξιά κίνηση της Μαρίν Λεπέν.

Οι σοσιαλιστές, οι πράσινοι, οι κομμουνιστές και ριζοσπάστες, με κοινή τους δήλωσή απευθύνουν έκκληση για μια κοινή πλατφόρμα με στόχο να παρουσιάσουν μια εναλλακτική επιλογή και να δώσουν μάχη εναντίον τόσο των συντηρητικών δυνάμεων όσο και της ακροδεξιάς.

Αυτό είναι πράγματι ένα γαλλικό «κλειδί» που πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις ανά την Ευρώπη για αποτραπούν δυσάρεστες και επικίνδυνες περιπέτειες.