Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Eurostat τα υψηλότερα ποσοστά των ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό βρέθηκαν στη Ρουμανία (32%), τη Βουλγαρία (30%), την Ισπανία (27%) και την Ελλάδα (26%).
Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (12%), τη Σλοβενία (14%), τη Φινλανδία και την Πολωνία (αμφότερες από 16%).
Η συγκεκριμένη έρευνα της Eurostat αφορά το 2023, δηλαδή τη χρονιά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να ανανεώσει για μια ακόμη τετραετία την εκλογή του στο τιμόνι της χώρας.
Αυτή είναι η τραγωδία που βιώνουν οι Έλληνες. Να είναι οι τέταρτοι φτωχότεροι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εμπαίζονται καθημερινά από τα κυβερνητικά στελέχη που ανερυθρίαστα κάνουν λόγο για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.
Το μήνυμα, όμως, των πολιτών στάλθηκε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία καταβαραθρώθηκε χάνοντας 1.000.000 ψηφοφόρους και πάνω από 13 ποσοστιαίες μονάδες της εκλογικής της δύναμης, πέφτοντας κάτω από το 28%..
Και εδώ είναι το παράδοξο. Αντί οι όποιοι κλυδωνισμοί να σημειωθούν στο κυβερνών κόμμα, άρχισαν να παρατηρούνται στο τρίτο σε δύναμη κόμμα της χώρας, το ΠΑΣΟΚ, που αντικειμενικά και με βάση τα νούμερα ήταν το μόνο που βγήκε ενισχυμένο από τις κάλπες των ευρωεκλογών.
Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήδη ζήτησαν την αντικατάσταση του Νίκου Ανδρουλάκη από την προεδρία του Κινήματος και όλα δείχνουν ότι το κόμμα εισέρχεται σε μια νέα εποχής εσωστρέφεια. ‘Ίσως αυτό δεν οφείλεται μόνο στην παραμονή του κόμματος στην τρίτη θέση, αλλά και στο γεγονός ότι επί της ουσίας ο πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης αρνείται κάθε συνεργασία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, πράγμα που δυσαρεστεί εκτός από τους ψηφοφόρους και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Είναι ένα ακόμη παράδοξο, η άρνηση από ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, όπως αυτοπροσδιορίζεται το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί για την ανατροπή των δεξιών πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος που φέρνουν αποτελέσματα όπως τα προαναφερθέντα. Να είναι οι Έλληνες μέσα στους φτωχότερους της ΕΕ.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι δεν πέτυχε τους στόχους που είχε καθορίσει για τις κάλπες των ευρωεκλογών και κυρίως δεν κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του δείχνει να βρίσκεται εν ηρεμία. Προφανώς αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έστω και μετά την απώλεια ποσοστών και ψηφοφόρων εξακολουθεί να είναι το αδιαμφισβήτητο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, ξεκίνησε και πρωτοβουλίες για την σταδιακή σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων, με την πρόταση του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη για συνεργασία με το «ηττημένο» ΠΑΣΟΚ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για την προώθηση πολιτικών που θα δίνουν πραγματικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, όπως της ακρίβειας.
Μια κίνηση που μπορεί να φαίνεται επικοινωνιακή αλλά έχει και πολιτική ουσία, δίνοντας πόντους στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εν κατακλείδι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν επέφερε καίρια πλήγματα ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά στο τρίτο κόμμα που θέλει να γίνει δεύτερο και δεν τα κατάφερε.
ΥΓ. Ειδικότερα για το κυβερνών κόμμα, πάντως, αν συνεχιστεί η επιδείνωση των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών που ανέδειξε και η έκθεση της Eurostat για τη φτώχεια, οι αναταράξεις δεν θα αργήσουν. Έστω και αν αυτές περιοριστούν στην δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, και όχι να χάσει την πρωτιά.