Γιάννης Τριήρης: Εκτός τόπου και χρόνου «ηγέτες»

Γιάννης Τριήρης: Εκτός τόπου και χρόνου «ηγέτες»
Παρασκευή, 14/06/2024 - 06:13

Μάλλον οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως αυτοί των ισχυρών χωρών, παρότι οι πολίτες τους τους «μαύρισαν» στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, δεν έλαβαν το μήνυμα.

Θεωρούν ότι για το αρνητικό αποτέλεσμα για τα προοδευτικά κόμματα στις ευρωεκλογές, με την στροφή των ψηφοφόρων στην ακροδεξιά, οφείλεται κυρίως στην κακή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Αυτό είναι αληθές, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι δεν θέλουν να αντιληφθούν τις αιτίες που έχουν τα όποια οικονομικά προβλήματα των καταναλωτών και κυρίως δεν θέλουν να αποδεχτούν ότι μια από τις βασικότερες αιτίες είναι η στάση που τήρησαν στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ένας πόλεμος που υποδαυλίστηκε από τις ΗΠΑ, αλλά οι χώρες και οι λαοί της Ευρώπης είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο σε πολλά επίπεδα.

Η Ευρώπη είναι αυτή που έχασε τη φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία την οποία πλήρωσε και πληρώνει πανάκριβα πλέον στις ΗΠΑ.

Η Ευρώπη ήταν και είναι αυτή που επωμίστηκε το μεγαλύτερο μέρος των πακέτων οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, όταν στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν κάθε βοήθεια προς τον Ζελένσκι.

Η Ευρώπη είναι αυτή που βρίσκεται δίπλα στο πεδίο των μαχών με όποιους κινδύνους εγκυμονεί αυτή η γειτνίαση, ιδιαίτερα μετά τις απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων.

Και χθες, πάλι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που μετέχουν στην G7, ο Σολτς, ο Μακρόν, η Μελόνι, ο Σούνακ επί της ουσίας υπέκυψαν στις αμερικάνικες επιλογές που παρουσιάστηκαν με ωραιοποιημένο τρόπο για νέες μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις δεκάδων ή και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στην Ουκρανία.

Και αν εξαιρεθεί η Μελόνι και οι τρείς άλλοι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου (που πάντως βρίσκεται εκτός ΕΕ) είναι αποδρομή και όλα δείχνουν ότι δεν έχουν την στήριξη των λαών τους.

Αυτοί λοιπόν φτωχοποιούν ακόμη περισσότερο τους λαούς τους χρηματοδοτώντας τη συνέχιση ενός καταστροφικού πολέμου που ήδη θα έπρεπε να έχει λήξει. Και θα μπορούσε να έχει λήξει αν επικρατούσε η λογική από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών και υπερίσχυε η διπλωματία από την εμμονή σε μια ανύπαρκτη πλέον «κόκκινη απειλή».

Στη μεγάλη εικόνα τώρα και ο κορυφαίος υπαίτιος της συνέχισης του πολέμου ο γηραιός Τζο Μπάιντεν είναι και αυτός σε αποδρομή όχι μόνο λόγω προχωρημένης ηλικίας, αλλά και λόγω της μη αποδοχής του πλέον από τον αμερικάνικο λαό, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις λίγους μήνες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Αυτοί οι εκτός τόπου και χρόνου «ηγέτες» που πολύ σύντομα δεν θα βρίσκονται στην εξουσία δυστυχώς μέχρι να τους απομακρύνουν οι λαοί τους παίζουν με τις τύχες τους.