Γιάννης Τριήρης: Υπάρχουν και άλλοι τρόποι

Γιάννης Τριήρης: Υπάρχουν και άλλοι τρόποι
Πέμπτη, 20/06/2024 - 07:54

Προκαλεί αν μη τι άλλο απορία το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχτεί την πραγματικότητα που καταγράφουν οι διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση των πολιτών.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεση του επισημαίνει ότι κατά την διακυβέρνηση Μητσοτάκη (2019-2023) σημειώθηκε μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία στην Ελλάδα κατά 8,3%, που ήταν και η μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27.

Ταυτόχρονα ένα στα τρία νοικοκυριά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις δαπάνες βασικών αναγκών, προφανώς λόγω της έκρηξης της ακριβείας που κατατρώει τα εισοδήματα κυρίως των ευάλωτων οικονομικά.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζει πτωτική πορεία, το 2023 διαμορφώθηκε στο 11,1% που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Και δεν είναι μόνο η ΓΣΕΕ που παρουσιάζει τα άκρως δυσάρεστα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, κατατάσσει την Ελλάδα στην «ουρά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δείκτες ευημερίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων βρίσκεται 21 ολόκληρες μονάδες κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Επίσης η Ελλάδα κατέγραψε και το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ το οποίο βρέθηκε κατά 33% χαμηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία.

Και ενώ αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κομπορρημονούν ότι τα πάνε μια χαρά και οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Χθες, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και από τις τοποθετήσεις του προέκυψε ότι τα βλέπει όλα καλά και θα εξακολουθήσει την ίδια πολιτική στον τομέα της αγοράς, την ώρα που η ακρίβεια ιδιαίτερα στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης δεν μπορεί να τιθασευτεί.

Αρνείται να παραδεχτεί ότι είναι μονόδρομος η μείωση των έμμεσων φόρων ( κυρίως του ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη νοικοκυριού) που άλλωστε είναι και οι πλέον άδικοι αφού επιβάλλονται οριζόντια σε πλούσιους και φτωχούς.

Όπως αρνείται να προβεί σε μια αναγκαία φορολογική μεταρρύθμιση, όπου οι οικονομικά αδύναμοι θα έχουν γενναίες φοροαπαλλαγές και οι οικονομικά ισχυρο ίδεν θα καταφέρνουν να φοροαποφεύγουν με χαριστικές ρυθμίσεις και θα πληρώνουν τους απαιτούμενους φόρους ώστε για να επιτευχθεί επιτέλους έναν μίνιμουμ κοινωνικής συνοχής.

Εν κατακλείδι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του αρνούνται να δουν ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αμβλυνθούν τα προβλήματα των πολιτών αυτής της χώρας , από τις πολιτικές που εφαρμόζουν και έχουν οδηγήσει στη φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας και στην συσσώρευση πλούτου σε ελάχιστα χέρια.