Γιάννης Τριήρης: Ούτε μέσα ούτε έξω πάει καλά

Γιάννης Τριήρης: Ούτε μέσα ούτε έξω πάει καλά
Γιάννης Τριήρης Γιάννης Τριήρης
Παρασκευή, 21/06/2024 - 08:05

Έχει μείνει στην ελληνική πολιτική ιστορία η δήλωση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στο εξωτερικό ότι "έξω πάμε καλά", για να υποδηλώσει τη φανερή δυσαρμονία μεταξύ της κακής κατάστασης που επικρατούσε στο εσωτερικό και της καλής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Τουλάχιστον ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραδεχόταν ότι κάτι δεν πάει καλά στο εσωτερικό της χώρας, σε αντίθεση με τον σημερινό πρωθυπουργό και αρχηγό του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, που σχεδόν μισό αιώνα μετά, επιχειρεί να παρουσιάσει μια ιδανική εικόνα του ιδίου και της κυβερνητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Και στο εσωτερικό όσο και αν προσπαθεί δεν τα καταφέρνει να διαστρεβλώσει στα μάτια των πολιτών την πραγματική εικόνα μιας χώρας που μαστίζεται από την ακρίβεια, την εγκληματικότητα, την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, την υψηλή ανεργία, τους μισθούς πείνας σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Και αυτό φάνηκε και στις πρόσφατες ευρωεκλογές που η Νέα Δημοκρατία έχασε σχεδόν 1.000.000 ψηφοφόρους και τα ποσοστά μειώθηκαν κατά 13 ολόκληρες μονάδες πέφτοντας πολύ κάτω του 30%.

Τώρα, όμως, άρχισαν να πληθαίνουν και οι ενδείξεις για την αποδυνάμωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και αν ο ίδιος και τα στελέχη του, όπως και τα στρατευμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθούν να του φιλοτεχνήσουν μια ευρωπαϊκή αρχηγική εικόνα.

Τελευταίο χτύπημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν το προχθεσινό «Βατερλό» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος όχι μόνο δεν κατάφερε να εκλεγεί αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και πάτωσε στη σχετική ψηφοφορία.

Πράγμα που δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να «περάσει» τα αιτήματα του σε επίπεδο ΕΕ, ακόμη και αν ισχύουν τα περί ισχυρής φιλίας με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που ανήκει η ΝΔ, τον Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η αποτυχία Μεϊμαράκη αποτελεί μεγάλη ευρωπαϊκή ήττα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο μεγάλη ήταν και η ήττα του στις ευρωεκλογές παρότι η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα αλλά όχι πλέον η αδιαμφισβήτητη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα.

ΥΓ. Ακόμη και αν ισχύουν όσα επικαλούνται αρκετά στελέχη της ΝΔ περί κοινού «δακτύλου» Μητσοτάκη και Βέμπερ για να «κοντύνει» ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αυτό που φαίνεται είναι η αδυναμία της ΝΔ να προωθήσει στελέχη της σε υψηλές θέσεις μέσα στο ΕΛΚ και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, κάνοντας πολλούς πλέον να σκέφτονται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει και τόσο ισχυρό «ρόλο» στα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες.