Γιάννης Τριήρης: Ο ακρωτηριασμός της Ουκρανίας και τα ψηφαλάκια του Σολτς

Γιάννης Τριήρης: Ο ακρωτηριασμός της Ουκρανίας και τα ψηφαλάκια του Σολτς
Τρίτη, 10/09/2024 - 08:35

Αρνητικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις για την Ουκρανία, καθώς πλέον γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι κάποιοι Δυτικοί «φίλοι» την εγκαταλείπουν, βλέποντας τους λαούς τους να αντιδρούν στην στήριξη του Ζελένσκι.

Η εγκατάλειψη της Ουκρανίας, όπως αποκάλυψαν τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι στα άμεσα σχέδια του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, καθώς το ειρηνευτικό σχέδιο που ετοιμάζει για να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, έχει ένα πολύ σκοτεινό σημείο.

Με τον φόβο της εκλογικής αποδοκιμασίας ο Γερμανός καγκελάριος σκοπεύει να προτείνει με αιτιολογία τον τερματισμό του πολέμου, η Ουκρανία να υποχωρήσει και να αποδεχτεί μέχρι και την παραχώρηση εδαφών της στην Ρωσία, τα οποία , πάντως, ούτως ή άλλως έχει ήδη κατακτήσει.

Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών της πολιτικής της Γερμανίας απέναντι στον πόλεμο, καθώς από την αρχή της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία δήλωνε, τουλάχιστον στα λόγια, πιστός σύμμαχος της Ουκρανίας.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει εντελώς έκθετο τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος τώρα βρίσκεται προ των τεράστιων ευθυνών του, καθώς και η δική του στάση αποτελεί βασική αιτία που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα δυνατή η έναρξη διπλωματικών διεργασιών για τον τερματισμό του πολέμου πριν η χώρα του υποστεί ακρωτηριασμό.

Και επειδή για τους ηγέτες που από τις αποφάσεις του κρέμονται οι ζωές των λαών τους δικαιολογίες δεν υπάρχουν, ο Ζελένσκι φέρει βαριά ευθύνη για τον όλη διαχείριση της πολεμικής σύγκρουσης με τον Πούτιν. Ακόμη και αν παρασύρθηκε από τους Δυτικούς και το ΝΑΤΟ να συνεχίσει έναν πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία, αντί να τον σταματήσει πριν φουντώσει, δεν αθωώνεται για την διαφαινόμενη καταστροφική για τη χώρα του έκβαση .

Μάλιστα σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Γερμανός καγκελάριος τον «έδωσε στυγνά» δηλώνοντας ότι ήδη ο Ζελένσκι έχει συμφωνήσει την απευθείας συμμετοχή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις που ο Σολτς ετοιμάζει, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα την αρνιόταν πεισματικά.

Και να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Σολτς παίζει τώρα τον ρόλο του ειρηνοποιού όχι για το καλό της Ουκρανίας, αλλά για τη σωτηρία του δικού του πολιτικού μέλλοντος.

Γιατί στο εσωτερικό της χώρας του δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, δεδομένου ότι τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του υπέστησαν μεγάλη ήττα σε δύο περιφερειακές εκλογές την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αντίθετα τα κόμματα που επιδιώκουν καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία σημείωσαν κέρδη.

Έτσι προφανέστατα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους ο Γερμανός καγκελάριος βάζει στο περιθώριο τον Ζελένσκι που τώρα βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσμενή θέση ο ίδιος και κυρίως ο λαός της Ουκρανίας.