Γιάννης Τριήρης: Έρχεται η ώρα του λογαριασμού

Γιάννης Τριήρης: Έρχεται η ώρα του λογαριασμού
Παρασκευή, 20/09/2024 - 06:27

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα στα σπαρασσόμενα από εσωκομματικές έριδες κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και το κυβερνών κόμμα διέρχεται δύσκολες μέρες.

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατακρημνίζεται, με την τελευταία μάλιστα να της δίνει ποσοστό μόλις στο 21,7%, που θέτει ευθέως ζήτημα απονομιμοποίησης της τουλάχιστον από το εκλογικό σώμα.

Ταυτόχρονα βέβαια έρχεται και μια ακόμη μετά τις ευρωεκλογές ευθεία αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που πολιτικά κατατάσσονται στη λεγόμενη λαϊκή δεξιά, αυτή τη φορά για την αντικοινωνική πολιτική που ασκεί ο ακραιφνής νεοφιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια και την σωρεία πλειστηριασμών ακινήτων ακόμη και πρώτης κατοικίας χιλιάδων δανειοληπτών.

Είχε προηγηθεί η ανταρσία των υπερσυντηρητικών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που σήκωσαν κεφάλι στον Μητσοτάκη όταν αυτός θέλησε να επιβάλει την κ. Φουντεδάκη ως επικεφαλής στην Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ενώ ακόμη νωρίτερα στις 26 Ιουνίου τουλάχιστον 50 βουλευτές είχαν βγάλει τα μαχαίρια από το θηκάρι τους κατά τη σύγκληση της ΚΟ της ΝΔ καταγγέλλοντας τον Μητσοτάκη για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και καταδεικνύοντας τον ως υπεύθυνο για το πενιχρό ποσοστό του 28% στις ευρωεκλογές.

Και μπορεί μέχρι τώρα το Μαξίμου να επιχειρεί να απομειώσει τη σημασία των ενδοκυβερνητικών τριγμών και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον περισώζει η ανυπαρξία αντιπολίτευσης, αλλά ο λογαριασμός στην κυβέρνηση δεν θα αργήσει να φτάσει, καθώς η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση από την ακρίβεια, την έλλειψη δημόσιας υγείας και πολλά άλλα δεινά.

Η χθεσινή άλλωστε δημοσκόπηση έδειξε ότι το 54,4% των πολιτών κρίνει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ενώ μόλις το 30,1% την κρίνει θετικά. Αναβιώνει δηλαδή η λεγόμενη κοινωνία των δυο τρίτων, όπου ένας περνάει καλά και δυο φυτοζωούν.

Όσον αφορά το μείζον πρόβλημα των πολιτών δεν είναι άλλο από την ακρίβεια. Το κόστος ενέργειας και τον καυσίμων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά, απάντησε στη δημοσκόπηση το συντηρητικό το 84,9% των ερωτηθέντων και ακολουθούν το κόστος ενέργειας για το σπίτι με 76,6%, τα τρόφιμα σε ποσοστό 74,2% και τα ιατρικά έξοδα σε ποσοστό 37,5%, το κόστος καυσίμων του αυτοκινήτου σε ποσοστό 33,3%.

Αυτούς λοιπόν τους λογαριασμούς οι πολίτες αργά ή γρήγορα θα τους επιστρέψουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αυτό που δυστυχώς παρατηρείται, όμως, είναι πως οι ψηφοφόροι που χάνει η κυβερνώσα παράταξη με την νεοφιλελεύθερη πολιτική υπέρ των ελίτ που εφαρμόζει δεν μετακινούνται προς τα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά προς τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ε.Ε. δείχνοντας ως συνολικά η Ευρώπη έχει αρχίσει να κινείται σε επικίνδυνες ατραπούς.