Γιάννης Τριήρης: Ζούμε τον δικό μας πόλεμο

Γιάννης Τριήρης: Ζούμε τον δικό μας πόλεμο
Δευτέρα, 23/09/2024 - 06:32

Η Μέση Ανατολή φλέγεται από τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας δεν λέει να λήξει.

Αλλά και εμείς εδώ στην Ελλάδα ζούμε τον δικό μας πόλεμο με την ακρίβεια, αλλά και την εγκληματικότητα, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως όλα δείχνουν τον έχει χάσει και στα δυο πεδία.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν αποκαρδιωτικά καθώς η Ελλάδα τον Αύγουστο κατέγραψε πολύ υψηλό πληθωρισμό 3,2%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κατρακύλησε στο 2,2%, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να συνεχίζει να αγνοεί την πραγματικότητα και να κοροϊδεύει τους πολίτες ότι όλα βαίνουν καλώς.

Όχι ότι οι πολίτες πλέον την πιστεύουν και αυτό φαίνεται και από την μεγάλη κατρακύλα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις.

Και το φθινόπωρο μπήκε με ακόμη πιο δυσοίωνες προοπτικές για τους καταναλωτές που επιστρέφοντας από τις όποιες διακοπές κατάφεραν να κάνουν το καλοκαίρι, βρήκαν τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να τους περιμένουν και ταυτόχρονα είχαν να αντιμετωπίσουν και τις αυξημένες τιμές των σχολικών ειδών.

Και στην παρούσα χρονική συγκυρία το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στον πληθωρισμό της απληστίας στα τρόφιμα και τα είδη ευρείας κατανάλωσης, αλλά έχει επεκταθεί επικίνδυνα και σε πολλές άλλες κατηγορίες αναγκαίων δαπανών για τα νοικοκυριά.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεγάλες αυξήσεις έχουν σημειωθεί τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού σε υπηρεσίες καθημερινής χρήσης. Όπως τα ενοίκια των κατοικιών (4,6%), οι εργασίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας (4,4%), τα δίδακτρα των σχολείων (3,6%).

Οι αυξήσεις βέβαια που εξοντώνουν περισσότερο τους καταναλωτές αφορούν στο ηλεκτρικό ρεύμα καθώς φθάνουν σε διψήφιο ποσοστό (10%) και στο φυσικό αέριο που άγγιξε σχεδόν το 30%.

Πρόκειται για έναν κρυφό πόλεμο που κατατρώει τα εισοδήματα των καταναλωτών και ταυτόχρονα δυναμιτίζει την οικονομία, καθώς ακυρώνει κάθε κυβερνητική προσπάθεια -έστω και λανθασμένη- ενίσχυσης των ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών με ψευτοεπιδόματα και αποκαλύπτει ότι η κυβερνητική πολιτική κάθε άλλο παρά επιτυχημένη είναι.

Όσον αφορά το τεράστιο πρόβλημα της εγκληματικότητας τα πράγμα έχουν γίνει άκρως επικίνδυνο, καθώς πλέον το λεγόμενο μικροέγκλημα έχει για τα καλά μπει στην καθημερινότητα μας και δυστυχώς έχει παρεισφρήσει ακόμη και στα σχολεία με τους ανήλικους εγκληματίες να δρουν στην κυριολεξία ανενόχλητοι και η κοινωνία να απειλείται με πλήρη αποσάθρωση.