Γιάννης Τριήρης: «Θετική ατζέντα» ή τα προβλήματα κάτω από το χαλί

Γιάννης Τριήρης: «Θετική ατζέντα» ή τα προβλήματα κάτω από το χαλί
Τρίτη, 24/09/2024 - 06:45

Σήμερα το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Τούρκο Πρόεδρο με το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαρρέει ότι η συζήτηση θα εστιαστεί στην «θετική ατζέντα».

Πρόκειται για μια ακόμη συνάντηση Ερντογάν και Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια που αποσκοπεί στο να διατηρήσουν δήθεν οι δυο χώρες ήπιους τόνους προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων ή ακόμη και συγκρούσεων.

Τώρα ποια είναι η «θετική ατζέντα» που το Μαξίμου διαρρέει ότι θα εστιαστεί η συζήτηση είναι ένα ζητούμενο. Προφανώς πρόκειται για ζητήματα εμπορικών σχέσεων και οικονομικών συναλλαγών που ωστόσο είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία.

Δεν πρόκειται να συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα, ο αναθεωρητισμός και οι ανιστόρητες απαιτήσεις των Τούρκων, παρά το γεγονός πως έχει συμφωνηθεί με τη διακήρυξη των Αθηνών να μην γίνονται ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Ερντογάν δεν σεβάστηκε την υπογραφή του και συνεχίζει ακάθεκτος να προκαλεί και λεκτικά και με ενέργειες σε βάρος της χώρας μας, αλλά σήμερα προφανώς και τα προβλήματα αυτά δεν θα τεθούν επί τάπητος.

Όπως άλλωστε δεν πρόκειται να συζητηθεί και η μια και μοναδική διαφορά μας με την Τουρκία, αυτή που αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αφού κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί ο Τούρκος πρόεδρος, οι διεκδικήσεις του οποίου είναι το λιγότερο προκλητικές και έξω από κάθε έννοια σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Από ελληνικής πλευράς πάντως αναφερόταν, χθες, πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στον Τούρκο Πρόεδρο το Κυπριακό, αλλά αφηνόταν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες η συζήτηση να επιφέρει το παραμικρό αποτέλεσμα, καθώς είναι γνωστή η άκαμπτη στάση του Ερντογάν για λύση δυο κρατών στη Κύπρο, προκειμένου έτσι να νομιμοποιηθεί και η Τουρκική εισβολή πριν πενήντα χρόνια και η κατοχή της βόρειας Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση και η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν μάλλον συνάντηση δημοσίων σχέσεων του Τούρκου προέδρου είναι, καθώς επιδιώκει να εμφανίζει στη διεθνή κοινότητα ένα ψεύτικο πρόσωπο δήθεν διπλωμάτη και ειρηνοποιού, πετυχαίνοντας έτσι και την «χλιαρή» ελληνική αντίδραση που τον βολεύει.

«Θετική ατζέντα» λοιπόν με τον Ερντογάν δεν μπορεί να υπάρξει και αυτό που πρέπει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να επιδιώξουν και να πετύχουν είναι να προχωρήσουν σε ουσιαστικές κινήσεις τόσο για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, όσο και για επίλυση του Κυπριακού επί τη βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ ώστε σε καμία περίπτωση να μην υλοποιηθούν τα σχέδια του Ερντογάν για διχοτόμηση της Κύπρου.