Γιάννης Τριήρης: Η θεωρία του ώριμου φρούτου

Γιάννης Τριήρης: Η θεωρία του ώριμου φρούτου
Πέμπτη, 26/09/2024 - 06:37

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στα δυο ισχυρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μια ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα μπορούσε να συμβεί μόνο ως αποτέλεσμα της θεωρίας του ώριμου φρούτου.

Να πέσει δηλαδή η κυβέρνηση, όχι γιατί κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταφέρει να πείσει για το πρόγραμμα του, αλλά γιατί οι ψηφοφόροι θα έχουν πλέον αγανακτήσει τόσο πολύ από τις πολιτικές της κυβερνώσας παράταξης, που διογκώνουν τις ανισότητες και οδηγούν στη φτώχεια όλο και περισσότερους πολίτες που θα την εκδιώξουν από την διακυβέρνηση της χώρας.

Άλλωστε όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές και το «χαστούκι» που δέχτηκε το κόμμα του Μητσοτάκη που απώλεσα πάνω από 1.000.000 ψηφοφόρους δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση που ξεκίνησε για τη ΝΔ επιταχύνεται.

Και όχι μόνο γιατί τα ποσοστό της ΝΔ πλέον βρίσκονται κοντά στο 20%, αλλά και γιατί όλα τα ποιοτικά στοιχεία αναδεικνύουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Σε χθεσινή δημοσκόπηση, καταγράφηκε για άλλη μια φορά η διογκούμενη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων , καθώς περισσότεροι από 7 στους 10 δήλωσαν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, με την ακρίβεια όπως είναι λογικό να αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα και να ακολουθούν η κατάσταση στη δημόσια υγεία και την παιδεία.

Οι τομείς δηλαδή για τους οποίους η κυβέρνηση κομπορρημονεί για τις επιτυχίες της είναι αυτοί που οι πολίτες την ψέγουν, στέλνοντας μήνυμα ότι η ανοχή τους εξαντλείται.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, αυτή της αντιπολίτευσης δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία αντίδραση, καμία εκμετάλλευση της δεινής θέσης που βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις αποτυχημένες πολιτικές της και την αλαζονική της στάση απέναντι στην κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται στην κυριολεξία από τις εσωκομματικές έριδες που κατά τα φαινόμενα θα οδηγήσουν μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου σε μια ακόμη διάσπαση.

Στο ΠΑΣΟΚ αν και υπάρχει «πολιτικός πολιτισμός» στη διαμάχη για την αρχηγία μεταξύ των διεκδικητών, έχει παραμεληθεί σοβαρά το αντιπολιτευτικό έργο.

Η κοινωνία, όμως, άλλα ζητάει. Όχι νέους αρχηγούς και εσωστρέφεια ή ξεχωριστές πορείες και αλληλοεξόντωση μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων. Η κοινωνία –σύμφωνα και με τη χθεσινή δημοσκόπηση- ζητάει από τις προοδευτικές δυνάμεις και συγκεκριμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν και μάλιστα στενά, προκειμένου να αντιμετωπίζουν την λαίλαπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και αυτή η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι μονόδρομος για μια καθαρή ήττα της ΝΔ και όχι για μια πτώση … ώριμου/σάπιου φρούτου.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/09/2024 - 06:39